ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο γραμμές του Μεγάρου Μαξίμου για τις εκλογές και η αλλαγή τακτικής από τη ΝΔ

Οι δύο γραμμές του Μεγάρου Μαξίμου για τις εκλογές και η αλλαγή τακτικής από τη ΝΔ
EUROKINISSI

Ανοικτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο να διεξαχθούν μαζί ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Παρά τα όσα επιμένει να υποστηρίζει το τελευταίο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρώντας τη ρητορική των παροχών και της σκανδαλολογίας φαίνεται να μην έχει πάρει, ακόμα, τις τελικές του αποφάσεις.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθαρίζει, σε όλους τους τόνους, ότι το υπουργείο είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ευρωεκλογές , εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και. αν χρειαστεί, εθνικές εκλογές.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου κινείται με δύο γραμμές. Αφενός λέει ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, αφετέρου, δείχνει με πράξεις ότι πιθανώς να τις προκηρύξει τον Μάιο, αιφνιδιάζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Πρωθυπουργός δεν θα λάβει υπόψη μόνο τις δημοσκοπήσεις αλλά και τη γενικότερη πολιτική συγκυρία. Αυτή τη στιγμή η συγκυρία δεν φαίνεται ευνοϊκή για την κυβερνητική πλειοψηφία και, όπως υποστηρίζουν στην αντιπολίτευση, για αυτό το λόγο επανέρχεται στο προσκήνιο η σκανδαλολογία. «Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα σκεπάσει τις δικές της πολιτικές αμαρτίες με υποθέσεις που έχουν άρωμα σκανδάλων και τα κρύβει κάτω από το χαλ , αλλά και για να διατηρήσει στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανήκουν στο παλαιό κομματικό σύστημα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο καινούργιο. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ γέρασε πολιτικά πολύ γρήγορα» έλεγαν με νόημα στελέχη και των δύο κομμάτων.

Αλλαγή επικοινωνιακής τακτικής από τη ΝΔ

Τα πυρά που ανταλλάσσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε καθημερινή βάση καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δει τα δημοσκοπικά της ποσοστά να ανεβαίνουν. Αν και επιμένει ότι η διαφορά με τη ΝΔ είναι μικρή και διαχειρίσιμη, ο βαθμός συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος παραμένει χαμηλός. Αυτό όμως μπορεί και να σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε αντίθεση με τη ΝΔ που δείχνει να έχει πιάσει «ταβάνι».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει στους στενούς του συνεργάτες ότι θα απαντά στον Αλέξη Τσίπρα όταν προκαλείται πολιτικά και προσωπικά. Ζήτησε, ωστόσο, χαμηλούς τόνους και ηρεμία αλλά και ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην περνά η εικόνα ότι η Πειραιώς επιχειρεί επέλαση στην εξουσία.

Η αλλαγή στρατηγικής της Πειραιώς έχει να κάνει με την εικόνα της παράταξης. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους σοβαρότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα, όχι μια εικόνα που δείχνει εκδικητικό χαρακτήρα, που διψά για εξουσία και για αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή δύσκολα θα δει στα τηλεοπτικά πάνελ “άγριους” τσακωμούς ακόμη και από εκείνους που μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο πολιτεύονται.

Υπάρχει δηλαδή αλλαγή επικοινωνιακής γραμμής έτσι ώστε η ΝΔ να μην δείξει αλαζονική και τρομάξει τους ψηφοφόρους που θέλουν να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σφήνα Φώφης Γεννηματά

Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που παρεμβαίνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Στην ομιλία της στο έκτακτο συνέδριο, που ολοκληρώθηκε χθες με την εκλογή των 251 μελών της ΚΠΕ, ζήτησε από τους 4,5 χιλιάδες συνέδρους να συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε στις εθνικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ να αναδειχθεί τρίτη εκλογική δύναμη και να λάβει εντολή από τον ΠτΔ για σχηματισμό κυβέρνησης. Να γίνει, δηλαδή, ρυθμιστής της επόμενης μέρας.

«Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που λένε ότι: πρέπει να απαλλαγούμε από την κακή κυβέρνηση και άρα ακόμα και αν δεν είμαστε δεξιοί ή δεν έχουμε ψηφίσει ποτέ ΝΔ πρέπει να ψηφίσουμε σήμερα Μητσοτάκη για να απαλλαγούμε από τον Τσίπρα. Αυτό είναι παγίδα, είναι πλάνη, είναι λάθος. Γιατί έτσι θα είναι πρόσκαιρη η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα. Με τον κίνδυνο μάλιστα να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες από μια κυβέρνηση της Δεξιάς που φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει καθόλου γνώμη και μυαλά σε σχέση με αυτά που έκαναν το 2004-2009. Μια λύση υπάρχει για αυτούς που θέλουν να τελειώσουν με τον κ Τσίπρα. Να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής» τόνισε η κυρία Γεννηματά κόντρα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίζοντας όπως λέει ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ την επόμενη ημέρα.

Νέες γέφυρες στο ΚΙΝΑΛ από τον Αλ. Τσίπρα

Αντίθετα είπε αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα: «Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν τη συντηρητική πολιτική που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -Ακροδεξιάς». Η κ. Γεννηματά είπε ακόμη πως «Η προοδευτική αλλαγή που εμείς προτείνουμε, μόνο με ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα δημιουργήσει περιβάλλον εθνικής συνεννόησης ευδοκιμεί. Μόνο έτσι θα μπει οριστικό τέλος στις διχαστικές λογικές, τις άσκοπες πολώσεις και τις σκιαμαχίες των δυο δήθεν μονομάχων», και συμπλήρωσε λέγοντας : «Στην περίπτωση της μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή. Θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η λαϊκή ετυμηγορία. Μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλλει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Κανείς ερήμην του δεν θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Η κυρία Γεννηματά υποστηρίζει την συγκεκριμένη θέση διότι πιέζεται από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός στις 6 Απριλίου σχεδιάζει μία ακόμη πρωτοβουλία ενίσχυσης όλου του προοδευτικού χώρου με εκδήλωση που στόχο έχει να τονώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προοδευτικές δυνάμεις που περιπλέκονται διάφορα στελέχη γύρω από αυτό.

Θα απευθύνει εκ νέου κάλεσμα προς τα στελέχη που δεν θέλουν όπως θα πει να συμπλεύσουν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και βρίσκονται εγκλωβισμένα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ. Μέχρι στιγμής πάντως οι προσκλήσεις του πρωθυπουργού δεν έχουν ιδιαίτερη αποδοχή αφού τα στελέχη που πήγαν κοντά του δεν αντικατοπτρίζουν μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και χαρακτηρίζονται από το ΚΙΝΑΛ «τριτοκλασάτα».

Ωστόσο, εκείνο που εκνεύρισε πάνω απ’ όλα την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν Φρ. Τίμερμαν, που μια ημέρα μετά την παρουσία του στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, όπου και αποθεώθηκε από τους συνέδρους στην ομιλία του, σήμερα το πρωί θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πρόσκληση που δεν είδαν με καλό μάτι τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ