ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kέρδη και ζημιές από την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια: Τσιάρας και Δουζίνας μιλούν στο CNN Greece

Kέρδη και ζημιές από την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια: Τσιάρας και Δουζίνας μιλούν στο CNN Greece
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία αποτιμούν ο Πρόεδρος της Eπιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Δουζίνας και ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο Κώστας Δουζίνας μεταφέρει και τις δικές του εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψη στα Σκόπια όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους της γειτονικής χώρας αλλά και με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Η πρώτη μου εντύπωση ήταν η συνεχής φιλική αναφορά στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Υψηλόβαθμο επιχειρηματικό στέλεχος μας εξήγησε πως ο παππούς του ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του βουνού. Με άλλους εντοπίσαμε τις ελληνικές τους ρίζες» σημειώνει.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού τονίζει την ανάγκη να γίνει η σχέση Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας το κέντρο για την μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη για όλα τα Βαλκάνια.

Ο Κώστας Δουζίνας εξηγεί πως η επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι δεδομένη καθώς «όλες οι συμφωνίες όταν γράφονται είναι απλώς λέξεις σε ένα χαρτί. Όταν υλοποιούνται, όταν γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας, φαίνεται κατά πόσο υλοποιείται το πνεύμα μιας συμφωνίας. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα λοιπόν να μην υλοποιηθεί. Για αυτό και η σωστή λειτουργία των επιτροπών είναι πολύ σημαντική».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην έντονη παρουσία Ελλήνων στη χώρα που προσβλέπουν στην επέκταση των επενδύσεων. «Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός συνεταίρος της χώρας μετά τη Γερμανία μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον καθώς οι δυο χώρες δεν είχαν σχέσεις. Τώρα νομίζω θα έχουμε μια έκρηξη επενδύσεων. Ανοίγεται ένα πολύ αισιόδοξο μέλλον».

Η συμφωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας με την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει την φύλαξη του εναερίου χώρου της Βορείου Μακεδονίας αλλά και η συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας όπου και πάλι η Ελλάδα βοηθά στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, είναι τα άμεσα απτά οφέλη για την χώρα μας σύμφωνα με τον βουλευτή.

Ο Κώστας Δουζίνας εκτιμά πως δεν υπάρχει έδαφος για την μετακίνηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία, υποστηρίζοντας πως αυτό θα μπορούσαν να το έχουν πράξει σε άλλες χώρες το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός μας εξέπληξε αρνητικά

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας, σχολιάζει πως «δυστυχώς για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός μας εξέπληξε αρνητικά. Και βεβαίως αναφέρομαι στη δική του αβίαστη μετονομασία του αεροδρομίου Μακεδονία σε αεροδρόμιο της Μίκρας. Είναι στην πραγματικότητα η συνέχεια των κρίκων μιας αλυσίδας που την βλέπουμε εδώ και πολύ καιρό να εξαπλώνεται, πρόσφατα στην έκθεση τουρισμού με την περίπτωση των μακεδονικών κρασιών το όνομα των οποίων διεκδίκησε και πήρε η σκοπιανή πλευρά, με τις συχνές αναφορές που γίνονται από αξιωματούχους των Σκοπίων, με τους πανηγυρισμούς Ζάεφ για την μακεδονική ταυτότητα και δεκάδες άλλα μικρά ζητήματα».

Για τον Κώστα Τσιάρα ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός της «διεκδίκησης της παρουσίας μιας δήθεν μακεδονικής μειονότητας στο εσωτερικό της χώρας και στην περιοχή της Μακεδονίας» ως συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία «είναι μια κακή συμφωνία που δεν έχει υπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα ούτε βεβαίως τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και βεβαίως αποδεικνύεται ότι σε όλα εκείνα τα σημεία που οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί δεν προχώρησαν εκείνος το έπραξε».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζει πως η συμφωνία θα έφερνε και κάποιες θετικές εξελίξεις ως συνέπεια της ομαλότητας. «Όταν όμως δεν έχουν εξασφαλιστεί όλα τα προηγούμενα, όταν οι Έλληνες πολίτες είναι βαθύτατα δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία και όταν εγείρονται ζητήματα μακεδονικής μειονότητας εντός της χώρας, αντιλαμβάνεστε ότι τα απόνερα αυτής της συμφωνίας έχουν δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τα πιθανά οφέλη» σημειώνει.

«Ακόμα και μια άλλη συμφωνία να είχαμε κάνει, τα θετικά θα προκύπταν» συμπληρώνει.

Για τον Κώστα Τσιάρα «οι επιτροπές θα έπρεπε να έχουν συσταθεί από την πρώτη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία στις Πρέσπες. Ξαναεξαγγέλλονται τώρα ενώ υπάρχουν πια τετελεσμένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ