ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σκανδαλολογία και η συσπείρωση των κομμάτων κρίνουν τις αποφάσεις για εκλογές

Η σκανδαλολογία και η συσπείρωση των κομμάτων κρίνουν τις αποφάσεις για εκλογές
EUROKINISSI

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε φορά που οι εκάστοτε κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά στο τέλος της θητείας τους. Έχουμε συνηθίσει τα θέμα διαφάνειας και διαπλοκής να βρίσκονται τότε στο πρώτο πλάνο της προεκλογικής ατζέντας. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις.

Η υπόθεση Πετσίτη είναι για την κυβέρνηση θέμα στο οποίο καλείται και οφείλει να δώσει απαντήσεις. Αν και έχουν προκύψει σημαντικά ζητήματα, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να λένε ότι η υπόθεση Πετσίτη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία της αντιπολίτευσης να αντεπιτεθεί στην κυβέρνηση αλλά και να αποπροσανατολίσει από τα σκάνδαλα των δανείων των κομμάτων και τις έρευνες για τη Novartis.

Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψάχνουν την υπόθεση για την οποία λένε ότι έχει «πολύ ψωμί» και υπογραμμίζουν πως όταν έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση δεν θα μπορεί, πλέον να μην δίνει απαντήσεις.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της δικαστικής έρευνας, έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο κύριος Πετσίτης μπαινοέβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας το «ελεύθερο» να κινείται πέριξ του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι δεν είδε απλά φως και μπήκε μέσα, αλλά κάποιος του άνοιξε διάπλατα την είσοδο.

Η σκανδαλολογία πάνω στην οποία επέλεξε η κυβέρνηση να κτίσει την προεκλογική ατζέντα, είχε ως αποτέλεσμα με το ίδιο νόμισμα να ανταποδώσουν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΚΙΝΑΛ που ζητούν απαντήσεις. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει απολέσει το ηθικό τεκμήριο που διέθετε και δεν μπορεί να μην δίνει απαντήσεις σε ουσιώδη ερωτήματα με αποτέλεσμα το θέμα να αναδεικνύεται συνεχώς στην πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Νίκος Παππάς, του οποίου όπως λέγεται ο κ. Πετσίτης ήταν φίλος, δέχθηκε τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της πρώην συντρόφου του κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου η οποία με σφοδρότητα επιτέθηκε εναντίον του. Η αμφισβήτηση στα όσα η κυβέρνηση υποστηρίζει αυξάνεται από την αντιπολίτευση και είναι σίγουρο ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένονται και νέα στοιχεία να έρθουν στο φως. Το αν είναι ικανά για να εξεταστούν όλες οι παράμετροι αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Πολιτικά όμως σίγουρα θα ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά και θα φέρει πιο κοντά τις υποθέσεις που η κυβέρνηση στηρίζει τα δικά της τεκμήρια σε ότι αφορά τις υποθέσεις σκανδάλων για τη Ν.Δ και το ΚΙΝΑΛ όπως υποστηρίζεται από όλες τις πλευρές.

Ανησυχούν οι βουλευτές

Με άλλα λόγια, το επόμενο διάστημα το κλίμα σκανδαλολογίας θα ενταθεί και η σύγκρουση ανάμεσα στα τρία κύρια κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα είναι μεγάλη. Το ζήτημα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι. Από τη μία αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να αυξήσει τη συσπείρωσή του και από την άλλη, αυτοί των δύο άλλων κομμάτων που θέλουν να αποδημήσουν το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» που ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται.

Αν η διαφορά στις επόμενες μετρήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μεγαλύτερη των 8,5 ποσοστιαίων μονάδων και φανεί ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, τότε, ασφαλώς, εντός του κυβερνητικού σχήματος θα αυξηθούν οι φωνές που θα ζητούν από τον κ. Τσίπρα γρήγορες αποφάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, μάλιστα, φοβούνται πως αν οι εκλογές καθυστερήσουν και η διαφορά με τη ΝΔ δεν είναι διαχειρίσημη, τότε ασφαλώς κινδυνεύουν και οι ίδιοι να μην εκλεγούν βουλευτές και αυτό είναι το πρώτο αν όχι το μοναδικό κριτήριο στο οποίο οι υπουργοί δίνουν πραγματική βάση.

Μεγαλύτερη αγωνία φυσικά εκφράζουν οι απλοί βουλευτές και έτσι αυξάνεται η πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Οι συνέπειες τις υπόθεσης Πετσίτη έχει και άλλες φυσικά παρενέργειες. Εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε μία μόνιμη απολογία η οποία δεν την αφήνει να αναδείξει την πολιτική της σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα που θέλει να περάσει στην κοινή γνώμη για να ξεφύγει από την αυστηρή κριτική για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η συνεχιζόμενη συζήτηση περί σκανδαλών από τον ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ ρίχνει νερό στο μύλο της ΧΑ καθώς μερίδα ψηφοφόρων απλουστεύει στη σκέψη του τα πάντα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Το συμπέρασμα αυτό είναι καταστροφικό γιατί παίρνει τους πάντες η «μπάλα» αυξάνοντας έτσι εκείνους που στις δημοσκοπήσεις απαντάνε με γρίφους και δεν δίνουν σωστή και αντικειμενική εικόνα στους ερευνητές που με την σειρά τους παρουσιάζουν στα κομματικά επιτελεία τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τα οποία πολλές φορές όπως έχει αποδειχθεί απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ