ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ΔΗΜΑΡ και Τζουμάκα πάει στο Γαλάτσι ο Τσίπρας

Με ΔΗΜΑΡ και Τζουμάκα πάει στο Γαλάτσι ο Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πολιτικές συνεργασίες αντί υποψηφίων θα έχει να επιδείξει κατά την ομιλία του στο Γαλάτσι ο Αλέξης Τσίπρας.

Μολονότι υπάρχει μια λίστα υποψηφίων ευρωβουλευτών οι οποίοι και θα μπορούσαν να ανακοινωθούν κατά την πανηγυρική εκδήλωση, εν τέλει, την Παρασκευή αργά το απόγευμα αποφασίστηκε να μην συμβεί ώστε να αποφευχθούν εντάσεις στο εσωκομματικό πεδίο.

Άλλωστε δεν είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ούτε φυσικά και επικύρωση από την ΚΠΕ.

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να αναφερθεί στην στήριξη τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΠΡΑΤΤΩ στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ νωρίτερα είχε συναντήσεις και με τους Στέφανο Τζουμάκα, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Κώστα Παϊπουτλίδη και Θάνο Μωραΐτη.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, η οποία έρχεται μετά την απόφαση που έλαβε νωρίτερα το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κινήσεις και τους ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία. Μια συνεργασία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, που «θα είναι μια ισότιμη σχέση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας». Επιπλέον, η συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγες ώρες πριν από την έναρξη, το απόγευμα, της Πανελλαδικής Συνάντησης Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

Κατά πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, θα συνοδεύουν τον κ. Θεοχαρόπουλο οι: Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, ο γραμματέας της ΚΕ Στέργιος Καλπάκης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, Γιάννης Αργυρός, Γιώργος Παπαβασιλόπουλος.

Στην απόφαση της ΔΗΜΑΡ μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Κι είναι, πράγματι, θετική εξέλιξη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική στροφή σε μία προοδευτική συμμαχία με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση. Στόχος είναι η συσπείρωση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων, η ΔΗΜΑΡ ενώνει τις δυνάμεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κινήσεις και τους ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία. Θεωρούμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και κυρίως το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραμερίζοντας άλλα όχι σβήνοντας, τις διαφορές μας για το παρελθόν, για κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν και τις υπαρκτές μας διαφωνίες σε μια σειρά ζητημάτων.

Η συνεργασία αυτή θα είναι μια ισότιμη σχέση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Οι πολιτικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ θα εκφράζονται με αυθεντικό τρόπο, μέσω της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ με το δικό της διακριτό πλαίσιο θέσεων θα έχει θετική συμβολή στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συντελεστεί στη χώρα μια πραγματικά προοδευτική αλλαγή με σύγχρονο, ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Η προγραμματική συμφωνία αποτελεί την βάση αυτής της συνεργασίας. Θα υπάρξει, επίσης, κοινή εκλογική επιτροπή η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την διεύθυνση του εκλογικού σχήματος και προφανώς η δυνατότητα παρουσίας υποψηφίων από τη ΔΗΜΑΡ τόσο για το ευρωψηφοδέλτιο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για όλα τα ψηφοδέλτια της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Παρά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών και ο Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε πως η κίνηση της οποίας είναι επικεφαλής θα στηρίξει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΡΑΤΤΩ σε όλο το διάστημα της ύπαρξής του τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας και συμμαχίας ανάμεσα σε διαφορετικές προοδευτικές και πατριωτικές δυνάμεις. Με αυτή τη λογική θα κινηθεί και στις επόμενες βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές και κινείται ήδη ως προς τις δημοτικές» υπογράμμισε στην εισήγησή του στην ΚΕ του ΠΡΑΤΤΩ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και πρόσθεσε ότι «οι διεθνείς ανακατατάξεις, η νέα φάση του καπιταλισμού, η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού κάνουν αναγκαία μια διαφορετική κοινωνική και οικονομική πολιτική. Απαιτούν αναδιάταξη των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Απαιτούν τη συγκρότηση της Δημοκρατικής παράταξης».

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι το ΠΡΑΤΤΩ θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να δίνει λευκή επιταγή ή επιταγή επ΄αόριστον και τόνισε «πρέπει να δείξουμε με την πράξη και την ψήφο μας ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης των πολιτών. Των λαών. Των πατρίδων. Και όχι της Ευρώπης των αγορών. Των τραπεζών. Της αυθαιρεσίας. Για αυτό στηρίζουμε το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ