ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: Κρίσιμες αποφάσεις για ταμεία, επικουρικές και κύριες συντάξεις

Ασφαλιστικό: Κρίσιμες αποφάσεις για ταμεία, επικουρικές και κύριες συντάξεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενημερώνει σήμερα ο υπουργος Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή στις 11.00, ενώ η επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις 18.00.Έτσι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη δοκιμασία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, καθώς το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα δοκιμάσει τις αντοχές της αλλά και τις σχέσεις της με τους δανειστές, που επιστρέφουν στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου εντός των επόμενων 15 ημερών.

Η μη περικοπή των κύριων συντάξεων, εθνική σύνταξη στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% και η ανακεφαλαίωση του ασφαλιστικού συστήματος με νέους κοινωνικούς πόρους είναι τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης για το νέο ασφαλιστικό.

Οι νέες κύριες συντάξεις θα υπολογίζονται ενιαία για όλους, θα αποτελούνται από το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, με ποσοστά αναπλήρωσης χαμηλά, βάσει συντελεστών, υψηλότερων για τους χαμηλόμισθους και χαμηλότερων για τους υψηλόμισθους, με αποτέλεσμα ο κάθε ασφαλισμένος να έχει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καθορίζεται από το ετήσιο εισόδημα του ασφαλισμένου, καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Για τις επικουρικές θα υπάρξει ένας κανόνας βιωσιμότητας που θα οδηγήσει σε μειώσεις. Μειώσεις θα έρθουν και για τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

H τελική κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό περιλαμβάνει:

Κύριες συντάξεις: Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις. Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές. Δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ καθώς και στις πολλαπλές συντάξεις.

Επικουρικές συντάξεις: Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. H μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15% - 20%. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το Ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του. Εξάλλου το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 πολιτικών συνταξιούχων κατά 30%.

Επανυπολογισμός συντάξεων: Η κυβέρνηση με βάση την κλίμακα που θα διαμορφωθεί θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν από την εφαρμογή των μειώσεων. Στόχος είναι να δικαιολογηθούν μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί ήδη, καθώς τυχόν επαναφορά των συντάξεων με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα επιβαρύνει το κράτος από 2,5 έως 4 δισ. ευρώ.

Εθνική σύνταξη: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα 15 έτη ασφάλισης πρέπει να γίνουν 20 και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019. Δηλαδή, η εθνική σύνταξη να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια μέχρι τη συμπλήρωση των γενικών ορίων για την καταβολή πλήρους σύνταξης, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας είτε του 62ου με 40 όμως έτη ασφάλισης.

Αναλογική σύνταξη: Θα διαμορφώνεται με βάση το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμά του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.

Ένας Ασφαλιστικός Φορέας: Προβλέπεται να συγχωνευθούν όλα τα Ταμεία σε έναν φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν, αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερο να καθοριστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών και παροχών σε όλους τους ασφαλισμένους εντός του 2017.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστικό: Κατατέθηκε το τελικό κυβερνητικό σχέδιο
Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για αξιολόγηση λέει ο Αλ. Τσίπρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ