ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση μομφής, η ρελάνς και η επικείμενη «σύγκρουση» στη Βουλή

Η πρόταση μομφής, η ρελάνς και η επικείμενη «σύγκρουση» στη Βουλή
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε ένα άτυπο και χωρίς κανόνες debate επιδίδονται καθημερινά Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζοντας στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση. Η τελευταία υπόθεση για την οποία συγκρούστηκαν ήταν φυσικά η επίθεση που δέχθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος από τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Π. Πολάκη.

Η Νέα Δημοκρατία αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έκριναν την επίθεση από τον αναπληρωτή υπουργό ως αήθη ενώ η σύγκρουση πήρε γενικά χαρακτηριστικά όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του κ. Π. Πολάκη. Κάτι που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει πως μόλις κατατεθεί η πρόταση μετά το Πάσχα, θα τη μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος πλήρως τον θόρυβο που ξέσπασε νωρίς το πρωί στα ΜΜΕ και τα social media, έκανε την κίνηση ματ για να εξισώσει επικοινωνιακά το παιχνίδι με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος τον κατηγορούσε πως με την πολιτική του, αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα καταργήσει τα δώρα Χριστουγέννων.

Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντεπιτεθεί η κυβέρνηση στη ΝΔ ύστερα από πολύ καιρό που βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία.

Πριν την Ανάσταση, η Μ. Παρασκευή

Πριν όμως φτάσει η Ανάσταση για το Μέγαρο Μαξίμου ξαφνικά πάλι έγινε Μεγάλη Παρασκευή. Η αναφορά του κ. Πολάκη στο συγκεκριμένο άνθρωπο, που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, άναψε φωτιές στο πρωθυπουργικό γραφείο και για να μειωθεί η ένταση από το θόρυβο που είχε ξεσπάσει, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να κάνει ρελάνς στην πρόταση μομφής που θα καταθέσει εναντίον του ο κ. Μητσοτάκης μετατρέποντάς την σε πρόταση εμπιστοσύνης, καλώντας τους κυβερνητικούς βουλευτές να αποδείξουν ξανά εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.

Είναι μια κίνηση και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που συσπειρώνει αναμφίβολα τους ψηφοφόρους τους λίγο πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μάϊου. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για να ρίξουν μεταξύ τους πολιτικό ματς στη βουλή εξυπηρετεί και τον πρωθυπουργό αλλά και τον αρχηγό της ΝΔ γιατί έτσι θα αναδείξει, όπως πιστεύει, τα ψέματα της κυβέρνησης.

Με την ίδια συνταγή στη Βουλή

Κανείς, ωστόσο, δεν έχει αμφιβολία, ότι και αυτή η αντιπαράθεση στη βουλή, τρεις ημέρες θα ασχολείται όχι με την ουσία, αλλά με τις εντυπώσεις που αφήνει ο πολιτικός λόγος του κάθε αρχηγού όταν ανεβαίνει στο βήμα. Θα μιλήσουν για όλα εκτός από αυτά που αφορούν τους πολίτες.

Και μπορεί η πρόταση δυσπιστίας, έτσι όπως ορίζει ο κανονισμός της βουλής, να αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να πληροφορηθούν οι πολίτες και ψηφοφόροι για το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών, αντί αυτών όλων θα ακούσουν για πολλοστή φορά μια από τα ίδια: σκανδαλολογία, με Novartis στην πρώτη γραμμή, μπόλικη «Πετσιτολογία», υποσχέσεις για προεκλογικές παροχές και ποιος κόστισε περισσότερα στο κράτος εξαιτίας των μνημονίων.

Εκείνο πάντως που έχει σημασία σε πολιτικό επίπεδο είναι πως εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να ακούγονται «φωνές» για ορισμένα πρόσωπα που κατά τη γνώμη αυτών που αντιδρούν δεν συνάδουν με το ύφος και το ήθος της Αριστεράς, που θεωρητικά πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η μετατόπισή του θα προσθέσει πόντους στην τακτική που εφαρμόζει ενόψει των εκλογών στοχεύοντας στο κέντρο.

Όταν, μάλιστα, η τακτική αυτή συνδυάζεται με την επικαιρότητα που κάθε φορά θέλει να ελέγχει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε η σύγκρουση γίνεται όλο και πιο έντονη. Τον τόνο για το τι θα συζητηθεί στην τριήμερη συζήτηση στη βουλή που θα καταλήξει με ονομαστική ψηφοφορία, προσπάθησε από την αρχή να το δώσει ο πρωθυπουργός αφού φρόντισε να μην πάρει αποστάσεις από τον υπουργό του όπως έκαναν διάφοροι άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές με πιο ηχηρό τον Νίκο Φίλη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αντιπερισπασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για αυτό όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Θα υπάρξει στη Βουλή τριήμερη συζήτηση, αλλά αυτή θα είναι για όλα τα ζήτημα, όπως για την υπόθεση της Novartis, τα δάνεια των κομμάτων και την οικονομία, τις μίζες τη διαφθορά και την διαπλοκή».

Θέματα που, κατά τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, είναι κοντά στην ατζέντα που θέλει να επιβάλει έναντι του πολιτικού του αντιπάλου δείχνοντας από τώρα το σχέδιο για το πώς και πού θα κινηθεί κοινοβουλευτικά και πολιτικά.

Θα τα «πούνε» στη Βουλή

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στη βουλή μίλησε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να μιλήσουν και για αυτά όλα που ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα παραμείνει όμως στην υπόθεση του κ. Κυμπουρόπουλου γιατί όπως επεσήμανε για τον κ. Πολάκη:

«Ή τον αποπέμπει ο κ. Τσίπρας ή τον παίρνει αγκαλιά». Συμπλήρωσε δε πως:

«Η Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση αρχίζει μετά το Πάσχα» θέλοντας έτσι να αφήσει να εννοηθεί ότι από εδώ και πέρα και οι δύο μαζί θα χορέψουν σε ρυθμούς σκληρού ροκ.

Η Φώφη Γεννηματά που πήρε θέση κόντρα στους δύο είπε ότι η μάχη πλέον θα δοθεί στη βουλή:

«Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό. Είναι φανερό, ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ βαθιά και ισχυρά…Σήμερα ο κ. Τσίπρας έκανε ένα ακόμη βήμα. Ταύτισε το σύνολο των Υπουργών του, των βουλευτών του και του κόμματός του με τον Πολάκη. Όσο για τον κ. Μητσοτάκη όλοι έχουν καταλάβει ότι στην επιχείρηση “πόλωση”, το “ένα χέρι νίβει το άλλο”. Θα τα πούμε στη Βουλή…» σημείωσε με νόημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ