ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιο debate; Τσίπρας και Μητσοτάκης στήνουν ρινγκ ενόψει ευρωεκλογών

Ποιο debate; Τσίπρας και Μητσοτάκης στήνουν ρινγκ ενόψει ευρωεκλογών
EUROKINSSI

Όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο από την πρώτη μέρα του 2020 όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

Τσακώνονται όμως για το ποιος θα φέρει στη βουλή προς ψήφιση την τροπολογία λες και ενδιαφέρει τους πολίτες η πατρότητα του μέτρου. Έτσι κι αλλιώς, πιθανότατα, οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους με γενικότερα κριτήρια.

Προθέρμανση ενόψει της συζήτησης στη βουλή

Ωστόσο, το αφορολόγητο προκαλεί εντάσεις και σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την τροπολογία της Ν.Δ ή το αντίθετο. Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς, μετά τις εορτές του Πάσχα, ανέβηκαν ξανά στο ρινγκ της αντιπαράθεσης και άρχισαν ο ένας να επιτίθεται στον άλλον κάνοντας προθέρμανση ενόψει της συζήτησης που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μάϊου κατά την τριήμερη διαδικασία στη βουλή για την πρόταση μομφής που θα καταθέσει η ΝΔ.

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ενώ στη συζήτηση μπαίνει και μπόλικη «Πολακιάδα», με ισχυρές δόσεις από «Πετσιτιάδα» αλλά και Novartis με δάνεια κομμάτων από την άλλη.

Debate για όλα και για όλους

Η τελευταία αντιπαράθεση προκλήθηκε και από την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου, με εντολή Τσίπρα, η εκπρόσωπος τύπου Ράνια Σβίγκου κάλεσε σε τηλεοπτική μονομαχία τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στον πρωθυπουργό. Η απάντηση της κ. Σοφίας Ζαχαράκη ήταν αρνητική έδωσε όμως μια γεύση για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στη βουλή στη διάρκεια της συζήτησης.

Αγαπητή κ. Σβίγκου γράφει στην απάντησή της κ εκπρόσωπος της ΝΔ:

«Όπως προφανώς γνωρίζετε, στο επαναλαμβανόμενο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη για την χυδαία επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Επιπλέον, και η ίδια η επιλογή του κ. Τσίπρα να μετατρέψει προεκλογικά την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, φοβούμενος την αποδοκιμασία του κ. Πολάκη ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων προσδίδει στην εν λόγω κοινοβουλευτική συζήτηση το χαρακτήρα ενός τριήμερου ντιμπέιτ. Και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης. Υ.Γ.: Θα σας πρότεινα, εφόσον το επιθυμείτε, να το παρακολουθήσουμε μαζί από τα θεωρεία της Βουλής».

Στην απάντηση της Ν.Δ ακολούθησε απάντηση από το Μαξίμου: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε τη θλιβερή πρωτιά του να είναι ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αρνείται επανειλημμένως να συμμετάσχει σε debate. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τον δημόσιο διάλογο, φοβάται την ένδεια των επιχειρημάτων του, φοβάται την πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι λίγος ακόμη και για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ο ίδιος το γνωρίζει και ψάχνει απεγνωσμένα «Προφάσεις εν αμαρτίαις».

Το Μαξίμου αμφισβητεί τις αρχηγικές ικανότητες Μητσοτάκη

Το πρωθυπουργικό γραφείο σηκώνει, δηλάδή, τους τόνους στοχεύοντας κατευθείαν στο εσωτερικό της Ν.Δ αφήνοντας βαριές αιχμές προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ικανότητα της αρχηγίας του ευελπιστώντας έτσι να προκαλέσει περαιτέρω σύγκρουση και να ανεβάσει την πόλωση και την συσπείρωση που κινείται πολύ χαμηλά, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές.

Το θέμα της συσπείρωσης για το κυβερνών κόμμα είναι το μεγάλο ζητούμενο, καθώς όπως παρατηρούν και αναφέρουν στελέχη και υποψήφιοι σε μεγάλες περιφέρειες, τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά χαμηλά και δεν έχει ακόμη προσεγγίσει εκείνα του 2015 κάτι που σημαίνει πως υπάρχει μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση ρίχνει μπαλωθιές στον αέρα για να προκαλέσει αντιδράσεις και έτσι να συσπειρωθούν κοντά της ψηφοφόροι.

Σε γκρίζα φωτογραφία Τσίπρας και Μητσοτάκης

Στο θέμα της τηλεοπτικής μονομαχίας, παρενέβη, πάντως, με καυστικό τουίτ που ανάρτησε στο διαδίκτυο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά έχοντας τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη σε γκρίζα φωτογραφία και να τους ενώνει ένα μπλε πλαίσιο γράφοντας το εξής σχόλιο: Debate μεταξύ της Δεξιάς και της νέας Δεξιάς δεν έχει κανένα νόημα κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί μπαράζ επικριτικών δηλώσεων από στελέχη του ΚΙΝΑΛ με πρώτο εκείνο του κ. Π. Χρηστίδη που μίλησε αναλυτικά για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρει συγκεκριμένα: «Υποτίθεται ότι θέλουν και διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις. Είναι εκτός πραγματικότητας αυτά που λέει η κα. Σβίγγου και ο κ. Τσίπρας. Ο κόσμος έχει ανάγκη από έναν ανοιχτό διάλογο και δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο ο κ. Τσίπρας έχει αυτήν τη στρατηγική. Προφανώς επειδή φοβάται το Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά.

Θέλουμε μια ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα, για τις λύσεις που προτείνουμε για τα προβλήματα, για να δούμε ποιος είναι ο πραγματικά προοδευτικός, ποιος έχει επιλέξει να συμπορεύεται με τον κ. Πολάκη, ποιος συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια και ποια είναι η δική μας στρατηγική όλο το επόμενο χρονικό διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ