ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η ΝΔ θα αντιμετωπίσει το «Ευκλείδη δώσ' τα όλα»

Πώς η ΝΔ θα αντιμετωπίσει το «Ευκλείδη δώσ' τα όλα»
EUROKINSSI

Μετά τις παροχές που ανακοινώνει η κυβέρνηση, όπως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, βάζει στο φουλ τις μηχανές της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί  πρέπει από τώρα να μπορέσει να καταρρίψει με πειστικά επιχειρήματα το προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης στους χιλιάδες οφειλέτες.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις προκάλεσαν συναγερμό στη Ν.Δ η οποία πρέπει να οργανώσει με τρόπο τέτοιο τα επιχειρήματά της για να μπορέσει να σταθεί στη συζήτηση στη βουλή αύριο Τρίτη κατά τη διαδικασία της πρότασης μομφής που θα καταθέσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα, έδωσε το στίγμα του σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο ίδιος και το κόμμα του, αν φυσικά διεξαχθεί η συζήτηση και δεν αποδεχτεί το αίτημα του υπουργού οικονομικών που ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να μετατεθεί χρονικά η διαδικασία της πρότασης μομφής για λίγες ημέρες μετά έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση το σύνολο των μέτρων για τις ανάγκες των πολιτών και στη συνέχεια να γίνει εφ όλης της ύλης συζήτηση στη βουλή.

Φυσικά η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να κάνει τέτοιο δώρο στην κυβέρνηση και δεν θα αποδεχτεί την πρόταση του κ. Τσακαλώτου. Θέλει ως επί το πλείστον να μην αναδειχθεί το συγκεκριμένο μέτρο και να μην κερδίσει πόντους η κυβέρνηση στα όσα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες από τα οφέλη των πολιτών που οφείλουν στο κράτος. Αναβολή της συζήτησης αλλά για άλλους λόγους ζήτησε και ο κύριος Πάνος Καμμένος που θεωρεί ότι αυτή την ώρα οι προκλήσεις της Άγκυρας είναι τεταμένες και πρέπει ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος και όχι μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να αντιπαρατίθεται.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τονίζει ότι προέχει η ενότητα του ελληνικού λαού και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για την αντιμετώπιση της κρίσης την οποία δημιούργησε «η τουρκική προκλητικότητα».

Οι παροχές σε πρώτο πλάνο μέχρι τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί το επόμενο διάστημα στον ίδιο καμβά που χτίζει εδώ και καιρό με την παροχολογία σε πρώτο πλάνο θέλοντας έτσι να μετριάσει τις αντιδράσεις του κόσμου από τη γενική πολιτική που ασκεί αλλά και να μειώσει τη διαφορά στις κάλπες έτσι ώστε η επόμενη ημέρα να είναι απολύτως διαχειρίσημη και να μην του δημιουργεί προβλήματα για όσο χρόνο ακόμη απομένει μέχρι να αποφασίσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταθέτει τις δικές του παροχές σε θεσμικό επίπεδο λέγοντας ότι θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα για να ορθοποδήσει. Ξεφεύγει από την άμεση παροχολογία και στέκεται θεσμικά στην υποστήριξη επιχειρήσεων που δίνουν εργασία στους εργαζόμενους θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι οι παροχές είναι ο εύκολος δρόμος αλλά όχι ο σωστός όταν δεν χρειάζονται. Για αυτό το λόγο επισκέφθηκε λίγο έξω από τη Δράμα μεγάλη εξαγωγική επιχείρηση μαρμάρου για να στείλει το δικό του μήνυμα: «Χαίρομαι που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφτώ μία επιτυχημένη εξαγωγική ελληνική επιχείρηση. Το ελληνικό μάρμαρο ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Από την Κίνα ως την Αμερική και από την μέση Ανατολή ως τη Νότια Αφρική», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε : «Το μάρμαρο αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό θα πρέπει να στηριχθούν με χαμηλότερη φορολογία. Ανάλογα κινήθηκε δίνοντας έμφαση στην χαμηλή φορολογία όταν επισκέφθηκε στο Κάτω Νευροκόπι εργοστάσιο παραγωγής πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας. Συνομιλώντας με τους παραγωγούς, ο κ. Μητσοτάκης τους έδωσε συγχαρητήρια για το επιτυχημένο συνεταιριστικό φορέα τους και τους είπε «εμείς θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις ομάδες παραγωγών, να σας δώσουμε παραπάνω κίνητρα, να σας δώσουμε καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση, για να σπρώξουμε ολοένα και περισσότερους αγρότες μας -εσείς το έχετε κάνει ήδη το βήμα- σε οργανωμένα σχήματα. Ξέρετε ότι έχουμε πολύ λίγους αγρότες ως ποσοστό του συνολικού αγροτικού πληθυσμού οι οποίοι συνεταιρίζονται -με την ευρεία έννοια του όρου- και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό που έχετε πετύχει θα ήταν αδύνατο να το πετύχετε αν ήσασταν μεμονωμένοι. Απλά δεν θα μπορούσε να γίνει. Χρειαζόμαστε μέγεθος για να μπορείτε να υποστηρίξετε και το brand και τις επενδύσεις που θα χρειάζονται και για να μειώσετε το κόστος παραγωγής. Eσείς το έχετε ήδη κάνει και θα είμαστε κοντά σας» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ