ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Υπογράψατε την αντικομμουνιστική διακήρυξη στη Ρουμανία

ΚΚΕ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Υπογράψατε την αντικομμουνιστική διακήρυξη στη Ρουμανία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Άγρια κόντρα μεταξύ στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή τη διακήρυξη της ΕΕ που υπογράφηκε στη Ρουμανία κι από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι υπέγραψε μαζί με ακροδεξιούς ηγέτες, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Σεμπάστιαν Κουρτς «αντικομμουνιστική διακήρυξη» για το «γκρέμισμα του Σιδηρούν Παραπετάσματος».

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει και να καταδικάσει έναν πρωθυπουργό που χθες ανήμερα της αντιφασιστικής επετείου των λαών πήγε στη Ρουμανία και έβαλε την υπογραφή του μαζί με ακροδεξιούς, ρατσιστές και φασίστες μαζί με Σαλβίνι σε ένα κατάπτυστο κείμενο διακήρυξη μνημείο αντικομουνισμού και παραχάραξης ιστορίας», είπε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το θέμα τέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή όπου συζητείται η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τον Γιάννη Γκιόκα.

«Αποδεικνύεται ότι ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό, ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Σιδηρούν Παραπέτασμα! Ντροπή! Αίσχος! Αθλιότητα! Αυτοί είστε!», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα, ενώ εξηγήσεις από την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Δεν υπάρχει ψήφισμα», απάντησε η κ. Αναγνωστοπούλου, προκαλώντας την αντίδραση του Θανάση Παφίλη.

Θ. Παφίλης: Επειδή η κ. Αναγνωστοπούλου μας είπε ότι δεν υπάρχει διακήρυξη, αλλά προσχέδιο διακήρυξης καταθέτω για τα πρακτικά την σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου. Αναφέρεται σε διακήρυξη μετά από ομόφωνη απόφαση. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε με τον Σαλβίνι, τον Όρμπαν και τον Κούρτς και έρχεστε εδώ να μας μιλήσετε για την προοδευτική αριστερή συμμαχία. Ασέβεια. Δεν ντρέπεστε; Δικαιώνετε τους φασίστες. Μεγάλη ντροπή και θα το πληρώσετε από τον κόσμο σας.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Σέβομαι και συμμερίζομαι τις ευαισθησίες όπως τις εξέφρασε ο κ. Παφίλης. Δεν πρόκειται για ψήφισμα ούτε για απόφαση. Είναι κοινή διακήρυξη. Η διακήρυξη στην ΕΕ απαιτεί ομοφωνία. Το πρόβλημα το δικό μας και η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι σε αυτή την ΕΕ αυτό που προσπαθούμε είναι να αλλάξουν οι δυνάμεις μέσα στα κράτη… Χθες στο Σίμπιο της Ρουμανίας είχαμε κρίσιμο θέμα που έπρεπε να λάβει ομοφωνία όπως όλα τα θέματα. Είχαμε μείζον θέμα! Θέλαμε όλες οι χώρες να πάρουν απόφαση για την Κύπρο κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτή η διακήρυξη ήταν πολύ σημαντική.

Θ. Παφίλης: Η διακήρυξη πολιτικά είναι πιο ισχυρή από την απόφαση. Αφήστε τα συνδικαλιστικά τα ξέρουμε καλύτερα. Βάλατε υπογραφή με τον Σαλβίνι ή όχι;

Γ. Γκιόκας: Χέρι - χέρι πάτε με αυτούς

Θ. Παφίλης: Όσο μιλάτε τόσο εκτίθεστε. Ξέρετε τι μας είπατε; Ότι δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι άλλο από το να πάτε με τους φασίστες. Δεν υπάρχει πάτος για εσάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ