ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο κατηγορίες ψηφοφόρων που στοχεύουν Τσίπρας και Μητσοτάκης

Οι δύο κατηγορίες ψηφοφόρων που στοχεύουν Τσίπρας και Μητσοτάκης
AP PHOTO

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύουν τα επιχειρήματά τους με στόχο δύο κατηγορίες ψηφοφόρων: Τους αναποφάσιστους και τους νέους ψηφοφόρους επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Οι νέοι ψηφοφόροι αγγίζουν περίπου τις 700 χιλ. ενώ σημαντικό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων καθώς αυτές οι δύο κατηγορίες είναι που θα δώσουν και τη νίκη των εκλογών.

Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει το μπαράζ των επισκέψεών του σε πόλεις της Ελλάδας, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά φαίνεται ότι παραμένει στην 3η θέση των δημοσκοπήσεων και μένει αυτό να αποδειχθεί στην πράξη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στις δύο κατηγορίες των ψηφοφόρων εξηγώντας ακριβώς τι θα κάνει με φόρους και τις μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται, ενώ ο πρωθυπουργός στοχεύει στο θετικό μήνυμα που εκπέμπει η οικονομία αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η χώρα πορεύεται εκτός μνημονίων και άρα μπορεί από μόνη της να προγραμματίσει τη δημοσιονομικά της.

Και οι δύο κοιτάνε το Κέντρο

Ωστόσο, η τακτική των τελευταίων ημερών από τους δύο μονομάχους δείχνει και το στόχο που έχουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύουν στους ψηφοφόρους του κέντρου. Τους λεγόμενους μετριοπαθείς και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει την Τετάρτη το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου που έχει το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου» ενώ από την Κρήτη που μίλησε, κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να τον ψηφίσουν.

Ζήτησε να σταματήσουν να τηρούν από το χώρο του ΚΙΝΑΛ ίσες αποστάσεις και να συμπορευτούν μαζί του για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αφήνουμε πίσω τις διαφορές. Δεν έχουν σήμερα νόημα. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον πατριωτισμό και τις συνεχείς υποχωρήσεις».

Το ίδιο έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας για να μπορέσει να φέρει πιο κοντά τους ίδιους ψηφοφόρους στους οποίους προσβλέπει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αυτή την έννοια το ΚΙΝΑΛ πιέζεται εκλογικά και για αυτό παραμένει μεγάλο ερωτηματικό τι θα βγάλουν οι κάλπες αν και οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν σταθερά τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στις 6 και 7 ποσοστιαίες μονάδες κάτι που σημαίνει ότι έχει παγιωθεί το ποιος είναι πρώτος και ποιος είναι δεύτερος και περίπου με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκαλεί από ότι φαίνεται πολιτικές εξελίξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας την εικόνα της παγιωμένης διαφοράς, κάνει προσπάθεια για να τη μειώσει έτσι ώστε να αποφύγει αυτό που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Να φέρει πιο κοντά τις βουλευτικές εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της ΑΛΚΟ για το OPEN αλλά και οι δημοσκοπήσεις της Rass για το Action εμφανίζουν προβάδισμα στη ΝΔ 6,3% και η δεύτερη 8,5 μονάδες.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την διαφορά που φαίνεται πως δεν μεταβάλλεται αν κρίνει κανείς είναι ότι οι παροχές σε ότι αφορά τη 13η σύνταξη δεν έχει επηρεάσει το εκλογικό σώμα διότι διαφορετικά η ψαλίδα θα είχε μειωθεί. Αν, όμως, οι δημοσκοπήσεις -έτσι όπως αποτυπώνουν την εικόνα της στιγμής- δεν αλλάξουν τότε αυτό σημαίνει πως οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι οι παροχές έχουν προεκλογικό κίνητρο και απευθύνονται στους ψηφοφόρους για τις εκλογικές ανάγκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ