ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η μη μείωση του αφορολόγητου να έρθει πριν τις εθνικές εκλογές

Τσίπρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο η μη μείωση του αφορολόγητου να έρθει πριν τις εθνικές εκλογές
Πηγή:Eurokinissi

«Το μέλημά μας είναι να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στο Γιώργο Παπαδάκη.

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως το σχέδιό της είναι προσανατολισμένο στην ευημερία των λίγων και πρόσθεσε πως ο πολίτης καταλαβαίνει τι γίνεται -ότι και να του λένε οι πολιτικοί- αλλά και οι συνταξιούχοι ξέρουν πως έχασαν το 40% των συντάξεών τους το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, την Κυριακή ο λαός θα δώσει είτε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης, είτε ψήφο ακύρωσής τους.

Αναφερόμενος στην 13η σύνταξη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι είναι λαϊκισμός και ανέφικτη. Στο ερώτημα γιατί δόθηκε τώρα, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Οι ανακοινώσεις μου είχαν δύο σκέλη στο Ζάππειο. Κάποια μέτρα για το 2019 και κάποια άλλα για το 2020 και 2021».

Όσον αφορά το πλεόνασμα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τωρινή κυβέρνηση σε αντίθεση με τους προκατόχους της αποφάσισε να το διανέμει στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. «Εμείς το περίσσευμα θα το δώσουμε στους πολλούς και όχι στους λίγους».

Για την μείωση του αφορολόγητου


«Εμείς καταφέραμε να γυρίσουμε σε ενάρετο κύκλο την οικονομία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτό το περίσσευμα “πως θα το μοιράσουμε; Θα το δώσουμε στους πολλούς ή σε λίγους κι εκλεκτούς;”. Αυτή είναι η διαφορά. Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης; Να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Εντάξει, κι εμείς το λέμε αυτό και το κάνουμε σταδιακά, όμως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες».

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο και την συμφωνημένη μείωση του από την Πρωτοχρονιά του 2020, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωσε τους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα, μέτρο που αφορά την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Ακόμη, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ έχει και 30% σε κατηγορίες ιδιοκτητών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζητά οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ίδιο για όλους».

.«Το κρίσιμο ήταν να μετρήσουμε την ακύρωση των μέτρων του ΔΝΤ για το 2019 που ήταν η μείωση των συντάξεων και το καταφέραμε, με την επικρότηση μάλιστα και των ευρωπαίων. Τώρα που φεύγει το ΔΝΤ θα ακυρωθεί και η μείωση του αφορολόγητου, το έχουμε περιλάβει στο πρόγραμμα μας, ξέρουν και οι ευρωπαίοι ότι θα γίνει έτσι. Τώρα το πότε θα το ψηφίσουμε, αυτό είναι δικό μας θέμα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά την μείωση του αφορολόγητου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει πριν απο τις εθνικές εκλογές.



Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι στόχος είναι να μειωθεί στοχευμένα και όχι σε αυτούς με τις off shore και τις πισίνες. Κάνοντας μια μικρή αυτοκριτική είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε τα λάθη της και τα σωστά της έβγαλε όμως την χώρα από τα μνημόνια».

Τόνισε ότι «παραλάβαμε μια χώρα με ανεργία στο 28% και για τους νέους 60%. Δεν είναι νούμερα ευρωπαϊκής χώρας. Δεν πανηγυρίζω, αλλά μειώθηκε κατά 9 μονάδες στα τελευταία πέντε χρόνια».

Χαρακτήρισε την ψήφο της Κυριακής ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης. «Είναι ή ψήφος εμπιστοσύνης, ή ψήφος ακύρωσής τους».

Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική και νέων μέτρων ελάφρυνσης ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την απόδοση της οικονομίας ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι πρόσφατες παροχές έχουν προεκλογικό χαρακτήρα παραπέμποντας στα πρόσφατα στατιστικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT για την ελληνική οικονομία, τα οποία όπως είπε, επέτρεψαν τη λήψη αυτών μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε επίσης εάν υπάρχει περίπτωση αιφνιδιασμού για τις εθνικές εκλογές, απαντώντας ως εξής: «Το τέλος της τετραετίας είναι ούτως ή άλλως κοντά. Άρα δεν έχει τόσο μεγάλη αξία να συζητείται αυτό. Ούτως ή άλλως ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές είναι, κάτι που παραδέχεται και ο αντίπαλός μου ο κ. Μητσοτάκης, το πρώτο και το δεύτερο ημίχρονο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ