ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «καυτές πατάτες» που πετάει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι «καυτές πατάτες» που πετάει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη
EUROKINISSI

Σε κενό… αέρος βρίσκονται οι περισσότερες από τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, αφού πολλές από αυτές είναι προφανές ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 7 Ιουλίου, με πιθανότερη τη Νέα Δημοκρατία.

«Θύμα» των προεκλογικών υποσχέσεων οι 120 δόσεις, τις οποίες εξήγγειλε πομπωδώς η κυβέρνηση, ωστόσο βρίσκονται ακόμα στο συρτάρι, αφού η πλατφόρμα για τη ρύθμιση σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ανοίξει σε ένα μήνα. Το πιθανότερο επομένως είναι ο Αλέξης Τσίπρας να αφήσει την «καυτή πατάτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν αυτός εκλεγεί πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα έτσι η τόσο σοβαρή αυτή ρύθμιση που αφορά χιλιάδες οφειλέτες να βρίσκεται στον αέρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οφειλές των συμπολιτών μας, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν να χάσουν τα ακίνητά τους εξαιτίας της εκκρεμότητας αυτής με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει στον επόμενο πρωθυπουργό τις «καυτές πατάτες» τις οποίες ο κ. Τσίπρας δεν έχει καν ακουμπήσει, παρά το ότι έχει δεσμευτεί πως θα λύσει. Πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι οφειλέτες που κινδυνεύουν με κατασχέσεις, ενώ σε κενό αέρα φαίνεται να βρίσκεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επίσης ο επανυπολογισμός των συντάξεων από το νόμο Κατρούγκαλου είναι κάτι που πρέπει η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για την κατάργησή του, ενώ σε μεγάλο αγκάθι εξελίσσεται η αδυναμία του υπουργείου να αποδώσει νέες συντάξεις περίπου 180 χιλιάδες που βρίσκονται σε αναμονή.

Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση όποια και αν είναι, πρέπει να αντιμετωπίσει το φιλοδώρημα όπως χαρακτηρίστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση η 13η σύνταξη, καθώς και ο υψηλός αριθμός των κόκκινων δανείων.

Είναι εκκρεμότητες που με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Από την αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται για να διαχειριστούν τις «βόμβες» που τους αφήνει ο κ. Τσίπρας και στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει από τους ψηφοφόρους ως ο επόμενος πρωθυπουργός, τότε το σχέδιό του πρέπει να είναι άμεσο.

Ήδη συνεργάτες του αναφέρουν ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις στη ρύθμιση θα υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως δικαιούχοι, ενώ στην πρότασή του θα περιλαμβάνονται και «μπόνους» για τους συνεπής φορολογούμενους με έκπτωση 3-5%.

Αναμφίβολα, η πολιτική αντιπαράθεση θα κινηθεί γύρω από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τον τομέα της οικονομίας. Δεν υπάρχουν νέες παροχές, εξαγγελίες και μέτρα που θα μπουν στο στόχαστρο των δυο μονομάχων στα προεκλογικά μπαλκόνια. Η προεκλογική ατζέντα θα είναι προγραμματική, δηλ. συζήτηση γύρω από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και όχι επιτέλους εξαγγελίες που την επόμενη των εκλογών χάνονται.

Είναι ευκαιρία οι πολίτες τον έναν αυτόν μήνα να κρίνουν και να συγκρίνουν τα προγράμματα των δυο μονομάχων, αλλά και των υπολοίπων υποψηφίων και να αποφασίσουν με βάση τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα τους για το μέλλον τους. Και επειδή πλέον, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταλάβει πως οι συμπολίτες μας απεχθάνονται τις μεγαλοστομίες, θα είναι και οι δυο φειδωλοί σε ό,τι αφορά τις παροχές που εξαγγέλλουν για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ