ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι είναι οι 7 που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – Ο ρόλος της «νέας φρουράς»

Ποιοι είναι οι 7 που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – Ο ρόλος της «νέας φρουράς»
KOSTAS VILLA / EUROKINISSI

Ισχύει το «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», αλλά ισχύει και το... αντίστροφο.

Κατά συνέπεια, δεν εκπλήσσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί σημαντικές αλλαγές τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στην οργανωτική δομή του για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Βεβαίως αυτές οι αλλαγές έχουν ένα ορισμένο όριο διότι δεν γίνεται να διαμορφωθεί μια γραμμή που να βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από λίγες ημέρες. Επομένως, αναζητείται το σημείο ισορροπίας «για να μη χάσουμε αυτούς που έχουμε προκειμένου να κερδίσουμε όσους δεν έχουμε», όπως είπε στο CNN Greece ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης

Σε κάθε κόμμα εξουσίας είναι έντονο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Η τάση δηλαδή να προτάσσεται η αντικειμενική πολιτική αναγκαιότητα έναντι της υποκειμενικής άποψης και της εσωκομματικής κριτικής. Τα «μαχαίρια δεν έχουν βγει» λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να βγουν μέχρι την 7η Ιουλίου. Η συζήτηση στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία διεξήχθη σε πολύ ήρεμους τόνους αφού κανένα στέλεχος δεν επιχείρησε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, βασικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το ότι «είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές»

Οι αλλαγές

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν επίσης ότι «το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας». Αυτή η φράση σηματοδοτεί μια μεταβολή στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η έμφαση δίνεται στη θετική πρόταση και όχι στο φόβο για το τι μπορεί να πράξει μια κυβέρνηση ΝΔ. Μέχρι τις 7 Ιουλίου θα επιχειρηθεί η δημόσια συζήτηση να επικεντρωθεί στις διαφορές μεταξύ των προγραμματικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Διαφορές που θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο ερώτημα πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό εισόδημα τώρα που η οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη. Για την αποσαφήνιση της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται επιτροπή υπό τους Γιάννη Δραγασάκη κι Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η αυτοκριτική διατυπώνεται με προσεκτικό τρόπο και αφορά κατά κύριο λόγο την εφαρμογή του Μνημονίου. Ωστόσο, διαφαίνεται μια πραγματική απόκλιση αναφορικά με τις συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών. Από τη μια μεριά, ο Πάνος Σκουρλέτης στο ρ/σ News247 αναφέρθηκε σε «συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που «έδωσαν λαβές για παρεξηγήσεις και τροφοδοτήθηκε η προπαγάνδα των αντιπάλων». Από την άλλη μεριά, o Νίκος Παππάς δήλωσε στο Real ότι οι όποιες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών είχαν μόνο «μικρή οριακή επίδραση στο αποτέλεσμα». Φαίνεται ότι το ζήτημα του ύφους και του ήθους της εξουσίας θα αποτελέσει μετεκλογικά αντικείμενο έντονου διαλόγου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το συντονιστικό όργανο

Ίσως η πιο σημαντική αλλαγή αφορά τη διεύθυνση της προεκλογικής εκστρατείας. Η καμπάνια των ευρωεκλογών διευθύνθηκε απευθείας από το Μαξίμου. Τώρα συγκροτείται ένα εφταμελές όργανο που αποτελείται από τους Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου και φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα. Η δημιουργία του εφταμελούς αποσκοπεί στην αποφυγή παράλληλης λειτουργίας πολλαπλών «κέντρων», καθώς και στον συντονισμό των κυβερνητικών στελεχών με τον κομματικό μηχανισμό. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής η απουσία του Χρστόφορου Βερναρδάκη από το άτυπο όργανο. Το πιο σημαντικό όμως είναι η συμμετοχή των δύο νεών υπουργών Αλέξη Χαρίτση και Έφης Αχτσιόγλου. Ο κ. Χαρίτσης πιστώνεται ότι κατάφερε να φέρει σε πέρας με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα τις πιο δύσκολες τεχνικά εκλογές που έχουν γίνει ποτέ. Η κ. Αχτσιόγλου θεωρείται από τους συναδέλφους της ένα από τα πιο καλά «μυαλά{« του ΣΥΡΙΖΑ. Η ταχεία άνοδος της «νέας φρουράς» της κυβέρνησης προεικονίζεται πιθανόν τη μορφή που θα πάρει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον.

Πλουραλιστική εκπροσώπηση

Αλλαγές όμως θα έχουμε και στη μορφή της καμπάνιας. Δεν πρόκειται δηλαδή να επαναληφθεί το one man show των ευρωεκλογών. Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αλλά θα δοθεί χώρος και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη. Επιπλέον, μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις θα γίνουν μόνο τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαινιαστεί με ανοιχτές συνελεύσεις της Προοδευτικής Συμμαχίας σε όλη την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ