ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Θα κερδίσει η Γεννηματά το στοίχημα με την αποπομπή Βενιζέλου;

ΚΙΝΑΛ: Θα κερδίσει η Γεννηματά το στοίχημα με την αποπομπή Βενιζέλου;
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την αποπομπή Βενιζέλου από τη Φώφη Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να κλυδωνίζεται.

Η εσωτερική σύγκρουση στο ΚΙΝΑΛ έχει καταστεί κεντρικό θέμα της επικαιρότητας, πράγμα ασφαλώς όχι ευχάριστο για ένα κόμμα 34 ημέρες πριν τις εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στις εφημερίδες και τα site η αποπομπή Βενιζέλου έχει σχεδόν ίση κάλυψη με το χτεσινό δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Βολές κατά Φώφης

Η οργισμένη αντίδραση Βενιζέλου στην απόφαση της κ. Γεννηματά προφανώς δεν εκπλήσσει –αντιθέτως, ήταν αναμενόμενη. Όπως δεν εκπλήσσουν οι ανακοινώσεις στελεχών προσκείμενων στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρόκειται να θέσουν υποψηφιότητα με το ΚΙΝΑΛ.

Μεγαλύτερη σημασία έχουν οι αντιδράσεις του Κώστα Σημίτη που δήλωσε δια κύκλων του «οργισμένος κι έκπληκτος», καθώς και του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος εκτίμησε ότι πρόκειται για «μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν τις αυτοδιοικητικές και ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές».

Τα πράγματα δυσκολεύουν για την κ. Γεννηματά από τη στάση των ΜΜΕ. Ο αντιπολιτευτικός Τύπος ρίχνει ομοβροντίες εναντίον της, την ίδια ώρα που ο φιλοκυβερνητικός δεν την στηρίζει.

Οι εσωκομματικές βολές σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα στα ΜΜΕ μπορεί να στοιχίσουν στο ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Έτσι κι αλλιώς, το κόμμα της κ. Γεννηματά δεν πήγε λαμπρά στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις μεν ευρωεκλογές έμεινε στάσιμο μην μπορώντας κα καρπωθεί την τεραστία φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δε Αυτοδιοίκηση έχασε σημαντικό έδαφος, με προεξάρχουσα την απώλεια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας –για την οποία ορισμένοι αφήνουν αιχμές σε σχέση με τη στάση του κ. Βενιζέλου.

Γεννηματά: Είναι προνόμιο μου

Με δύο συνεντεύξεις στον Alpha (Αντώνη Σρόιτερ) και ANT1 (Νίκο Χατζηνικολάου) και η κ. Γεννηματά επιχείρησε να κάνει τη ρελάνς. Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι:

«Είναι αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου κάθε κόμματος, ευθύνη και υποχρέωση να στελεχώνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να αξιολογεί τα στελέχη και να κρίνει ποιο μήνυμα θέλει να δώσει στους ψηφοφόρους».

Σε μια επίδειξη ηγετικής πυγμής, έθεσε το ρητορικό ερώτημα «από πότε ένας Πρόεδρος πρέπει να είναι όμηρος των προσωπικών επιλογών των στελεχών;».

Προσέθεσε ότι: «Έκρινα ότι το προφίλ του κ. Βενιζέλου δεν συνδυάζεται με το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή. Στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, τους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Βενιζέλο ότι με τη στάση του διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ: « Και από εκεί και πέρα υπάρχει και ζήτημα ηθικής τάξης που αφορά την στάση όσων στελεχών επιλέγουν να απέχουν από μια τόσο κρίσιμη πολιτική μάχη. Οι απόντες αυτή την ώρα το μόνο που κάνουν είναι να διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτοί που στηρίζουν

Πέρα από αυτούς που κάνουν κριτική, ο κύριος όγκος του στελεχιακού δυναμικού του ΚΙΝΑΛ στηρίζει ανεπιφύλακτα την κ. Γεννηματά, θεωρώντας ότι έκανε την κατάλληλη κίνηση την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στους προοδευτικούς ψηφοφόρους ότι το ΚΝΙΑΛ είναι σε ευθεία σύγκρουση με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Δημήτρης Οικονόμου, υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας, είπε στο CNN Greece:

«Η πρόεδρος πήρε μια απόφαση η οποία θα κριθεί από το εκλογικό σώμα. Η δικιά μας δουλειά αυτή τη στιγμή είναι να πείσουμε τους εκλογείς ότι είναι η δικιά μας προοδευτική πρόταση που μπορεί να σταματήσει την επέλαση της Δεξιάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ