ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχωρεί ο Καλογήρου μετά τις αντιδράσεις - Φέρνει νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για το βιασμό

Υποχωρεί ο Καλογήρου μετά τις αντιδράσεις - Φέρνει νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για το βιασμό
EUROKINISSI

Νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα του βιασμού, προανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογήρου σε συνεργασία με τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα γίνουν διορθώσεις στο συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να υπάρχει σωστή εξισορρόπηση της ποινολογικής αντιμετώπισης των βιαστών.

Ο υπουργός δικαιοσύνης υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, καθώς υπήρξε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον πλαίσιο που ορίζει το βιασμό, αλλά και τις ποινές που θεσπίζονται. Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ορισμό που δίδεται, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρσή του. Οι ποινές του βιασμού που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι εκτιτέες, διευκρινίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η Φώφη Γεννηματά η οποία αφού αναφέρε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τον Ποινικό Κώδικα τώρα που φεύγει, στη συνέχεια πρόσθεσε: «Προχωρά μόνος. Αμφιλεγόμενες διατάξεις πολλές. Αλλαγές που βγάζουν μάτι. Και κάτι που με ενοχλεί πιο βαθιά. Ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός. Ο ποινικός κώδικας οφείλει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να κρύβονται»

Στις έντονες αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει ο ορισμός του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα αναφέρθηκε και το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση έκανε ένα βήμα «χαλάρωσης» του ορισμού, γεγονός που δυνητικά επιτρέπει πιο μαλακή τιμωρία για τους βιαστές».

Eπίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ,εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο Μιχάλης Καλογήρου κατηγόρησε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν μετέχουν στις εργασίες του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, καθώς στοχεύουν να εμφανίσουν μια διαλυμένη βουλή και μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τη στάση τους ευθεία προσβολή στα πρόσωπα που απαρτίζουν τις δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που επί δύο χρόνια εργάστηκαν για να αλλάξουν οι κώδικες.

Για απαράδεκτη και αντισυνταγματική διαδικασία την οποία δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδος. Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αναφορά του ότι δεν έχουν διαβάσει τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, τους αποκάλεσε πραξικοπηματίες αν και αργότερα ανακάλεσε ύστερα από παρέμβαση του προεδρεύοντος Τάσου Κουράκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ