ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άδωνις του… Κέντρου και οι χαμηλοί τόνοι της Πειραιώς

Ο Άδωνις του…  Κέντρου και οι χαμηλοί τόνοι της Πειραιώς
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η ελληνική πολιτική ζωή δεν σταματάει να γεννάει εκπλήξεις.

Η τελευταία έκπληξη είναι το προεκλογικό σποτ του Άδωνι Γεωργιάδη. Το «Ένα 24ωρο με τον Άδωνι Γεωργιάδη» όπως τιτλοφορείται το σποτ, δίνει μια πολύ διαφορετική εικόνα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας αυτή που έχουμε συνηθίσει για δύο δεκαετίες στα τηλεοπτικά παράθυρα. Στο σποτ βλέπουμε έναν συναινετικό και μειλίχιο Άδωνι Γεωργιάδη που έχει μια καλή κουβέντα ακόμα και για όσους τον αντιπαθούν. Βεβαίως σε κάποια στιγμή θα δούμε τον Αντώνη Σαμαρά να λέει ότι «τα σύνδρομα ενοχής τελείωσαν», προφανώς για να δοθεί το μήνυμα της συνέχειας στο παραδοσιακό εκλογικό ακροατήριο του κ. Γεωργιάδη. Ωστόσο, ένα παρόμοιο σποτ θα μπορούσε να το έχει κάνει ένας πολιτικός του… Κέντρου.

Οι χαμηλοί τόνοι

Πέρα από τις (πολύ υψηλές από ό,τι φαίνεται) στοχεύσεις του κ. Γεωργιάδη, το σποτ ανταποκρίνεται ακριβώς στη γραμμή που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του το βράδυ της 26ης Μαΐου. Η γραμμή αυτή έχει ως άξονες:

  • τους χαμηλούς τόνους,
  • την αποφυγή επίδειξης αλαζονείας,
  • το ενωτικό μήνυμα σε όλους του Έλληνες,
  • την έμφαση στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της οικονομίας για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις κα να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να εμφανίζεται με «θετικό» ηγεμονικό τρόπο.

Ο Μητσοτάκης

Τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας συνόψισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο 7ο Export Summit στη Θεσσαλονίκη. «Στις 7 Ιουλίου οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη ή αν θα προχωρήσουμε μπροστά με αλήθεια και με ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ. Για να προσθέσει: «Επέλεξα και έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα. Πιο ήπιο, πιο ανθρώπινο. Μακριά από τις κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις, τις κόρνες, τους μετακινούμενους φίλους του κόμματος.»

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει 4 πυλώνες:

  1. Μείωση της φορολογίας.
  2. Δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας.
  3. Φιλικό κράτος στις επενδύσεις.
  4. Αποκατάσταση της τραπεζικής ρευστότητας.

Το ερώτημα

Είναι προφανές ότι όταν έχεις κερδίσει με 9.5 μονάδες και σε έναν μήνα γίνονται νέες εκλογές, δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά. Για την ακρίβεια, αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι να μην κάνεις λάθη. Επιπλέον, πάντα το κόμμα που προηγείται, πρέπει να εμφανίζεται με την αύρα της «κυβέρνησης όλων των Ελλήνων».

Ωστόσο, η κατάσταση για την Πειραιώς είναι πιο περίπλοκη από τις ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος. Γιατί η αυτοδυναμία της ΝΔ εξαρτάται εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, ένα εκ των οποίων είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Το πρόβλημα είναι ότι η ενωτική συναινετική γραμμή μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους αλλά ίσως δεν περιορίζει τον χώρο του κ. Βελόπουλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ