ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωθυπουργική αναδιάταξη μετά τις εκλογές στη ΝΔ

Πρωθυπουργική αναδιάταξη μετά τις εκλογές στη ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε στιγμιότυπο από την ορκωμοσία των βουλευτών, που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Tα φώτα στο Μέγαρο Μαξίμου έσβησαν νωρίς χθες το βράδυ, προτού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση στις κάλπες της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, πάνω κάτω οι επιτελείς της κυβέρνησης είχαν καταλάβει ότι νέος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επρόκειτο να αναδειχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Μαξίμου προτίθεται να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στην γαλάζια εκλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεκτιμήσει τα νέα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώνει η εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα αυτό θα είναι ένα από τα αντικείμενα της σημερινής πρωινής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό όπου και θα καθοριστεί η ατζέντα του Μαξίμου για το επόμενο διάστημα. Πάντως, το γεγονός ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο δεν είναι χαοτικές κάνει το Μαξίμου να πιστεύει σε πρώτη ανάγνωση ότι το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι αρραγές κι ενδεχομένως στην πορεία να αντιμετωπίσει νέα εσωκομματικά προβλήματα. Όπως και να’ χει πάντως, ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός αντίπαλος που δεν έχει ακόμη αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα κάτι που οπωσδήποτε ανατρέπει τα δεδομένα για το Μαξίμου, όπως επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς γύρω στα μεσάνυχτα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

Προτεραιότητα το Ασφαλιστικό

Το Μαξίμου συντηρεί πολύ ψηλά στην ατζέντα του το ασφαλιστικό και μάλιστα δείχνει πως δεν προτίθεται να κατεβάσει τους τόνους απέναντι σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τις προβλέψεις της πρότασής της.

Είναι ενδεικτικό πως επιμένει στην επιχειρηματολογία ότι την ευθύνη για τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού φέρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που λεηλάτησαν όπως επισημαίνει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ επαναλαμβάνει πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αποφασίστηκε το 2014 κατά 3,9% από την τότε συγκυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην χρηματοδότησή τους.

Εξ αυτού του λόγου και χθες συνέχισε την αντιπαράθεση με όσους την ψέγουν για τις επιλογές της στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάνοντας επίθεση στους Βαγγέλη Βενιζέλο για το PSI που έγινε επί αντιπροεδρίας του και στον Γιάννη Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ επειδή όπως λέει το Μαξίμου «κατάπιε» τις 11 συνεχόμενες μειώσεις συντάξεων από το 2010 και τώρα αντιδρά στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.

Το απόγευμα θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό αντικείμενο την ενημέρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η ενημέρωση θα γίνει από τον Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου ο υπουργός Εργασίας να ενσωματώσει στο ασφαλιστικό πιθανές παρατηρήσεις των βουλευτών και διορθωτικές αλλαγές. Βεβαίως, αυτή είναι η πρώτη βερσιόν του ασφαλιστικού καθώς όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προχωρήσει σε τροποποιήσεις ακόμη και σε συμβιβασμούς. Το μείζον αγκάθι της διαπραγμάτευσης είναι αυτό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και το ζήτημα του ποσοστού της αναπλήρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ