ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή στην Άγκυρα μετά το ευρωπαϊκό «μπλόκο» στην τουρκική προκλητικότητα

Οργή στην Άγκυρα μετά το ευρωπαϊκό «μπλόκο» στην τουρκική προκλητικότητα
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Αμετακίνητη εμφανίζεται η Άγκυρα παρά τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για τις παράνομες δράσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Χτες, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αλλά και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση» επιλογές για κατάλληλα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Το συμβούλιο εμφανίστηκε δε, έτοιμο να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κάτι που πυροδότησε την οργή της Άγκυρας.

Tόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απάντησαν σε υψηλούς τόνους.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν τη σημασία όλων όσων διαδραματίστηκαν στο Λουξεμβούργο χτες.

«Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ» επεσήμαναν οι εν λόγω πηγές, που συμπλήρωναν: «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας».

«Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες» υπογράμμιζαν παράλληλα.

Ερντογάν: Κανείς δεν θα μας σταματήσει

Μετά από την έκκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για λήψη «κατάλληλων μέτρων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε υψηλούς τόνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την προειδοποίηση των Βρυξελλών.

«Απορρίπτουμε τα σημεία που αναφέρονται στη χώρα μας στις αποφάσεις που λήφθηκαν στην συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση με την οποία κατηγορείται η ΕΕ πως είχε πράξει «μεγάλο σφάλμα εντάσσοντας ως μέλος της την Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου το 2014».

«Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του σφάλματος υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό μετατρέποντάς τις σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ και πάλι συνέγραψε τις αποφάσεις της με τρόπο μεροληπτικό από την σκοπιά της εξολοκλήρου της Ελληνοκυπριακής πλευράς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο ύφος, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η ΕΕ λαμβάνοντας αυτές τις αποφάσεις κινήθηκε όχι ως μια κοινότητα αρχών και αξιών αλλά σαν μια ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων». «Αυτή η κατάσταση είναι αντίθετη με την φιλοσοφία ίδρυσης της ΕΕ», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι με το επιχείρημα της «αλληλεγγύης της ένωσης» η ΕΕ βλέπει τον εαυτό της «σαν Δικαστήριο σε θέματα διμερών διαφορών που αφορούν την κυριαρχία και κάνει μονομερείς δηλώσεις με πολιτικό κίνητρο για ευαίσθητα θέματα όπως είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τα οποία έχουν ιδιαίτερες τεχνικές διαστάσεις, κάτι που αποτελεί μια στάση η οποία δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

«Είναι γνωστό ότι η ΕΕ στο παρελθόν ποτέ δεν πήρε μέρος σε διμερή ζητήματα που αφορούσαν ισχυρισμούς θαλάσσιων αρμοδιοτήτων των δικών της μελών που συγκρούονταν», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η παρούσα στάση της ΕΕ ουσιαστικά βασίζεται στα στημένα, αβάσιμα και μαξιμαλιστικά επιχειρήματα του διδύμου Ελληνοκυπρίων -Ελλάδας σε σχέση με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι «σφετερίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των συνεταίρων του νησιού, Τουρκοκυπρίων».

«Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο όπως και σε όλες τις γύρω θάλασσες». «Αυτοί που κάνουν βήματα αντίθετα με τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πετύχουν ποτέ αυτούς τους στόχους τους», σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν προτείνει την σύσταση κοινής ενεργειακής επιτροπής για τις πηγές ενέργειες του νησιού και τα έσοδα ενέργειας, ωστόσο αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά». «Μέχρι να βρεθεί λύση στο νησί, η σύσταση κοινής ενεργειακής πολιτικής θα είναι ένα θετικό βήμα και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών θα διευκολυνθεί η περιεκτική λύση», αναφέρεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμα ότι «μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό, η Τουρκία θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της κάνοντας τα απαραίτητα βήματα με στόχο να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στις δικές της περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

«Να μην έχει κανένας αμφιβολία γι’ αυτό» επισημαίνει.

Κατηγορεί την ΕΕ για προκατειλημμένη στάση και συμπληρώνει πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία. Η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ όπως λένε κάποιοι ισχυρισμοί. Αντίθετα, η ΕΕ με το να μην συμπεριφέρεται δίκαια και ειλικρινά απέναντι στη χώρα μας, απομακρύνει την Τουρκία από την ίδια και χάνει την πειστικότητά της ενώπιον του τουρκικού λαού. Αν η ΕΕ αφήσει την προκατάληψη της απέναντι σε παγκόσμια ζητήματα όπως είναι η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια και κινηθεί με στρατηγικό όραμα θα ωφελήσει την ίδια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ