ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρώτα σχέδια και οι στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη

Τα πρώτα σχέδια και οι στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Eπαφές με στενούς του συνεργάτες και στελέχη που θα τον πλαισιώσουν άμεσα και θα αποτελέσουν τον στενό του πυρήνα, θα έχει τις επόμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός λοιπόν του στενού του συνεργάτη, Μακάριου Λαζαρίδη, που θα αναλάβει το γραφείο Τύπου του Προέδρου της ΝΔ, ουσιαστικό ρόλο θα αναλάβουν οι κκ. Αυγενάκης, Βαρβιτσιώτης αλλά και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Κέρκυρα, Νίκος Γεωργιάδης.

Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί διαδοχικά με τους κκ. Καραμανλή και Σαμαρά στη Βουλή, ενώ χθες συναντήθηκε και με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο ο οποίος φαίνεται να είναι... «επτάψυχος» και θα παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πραγματοποιηθεί σύντομα, μέσα στην άνοιξη.

Ο νέος αρχηγός της ΝΔ έχει βάλει μπροστά το πρόγραμμα των 111 ημερών που είχε προαναγγείλει προεκλογικά έχοντας θέσει δύο βασικούς στόχους.

Την άμεση αναδιοργάνωση της ΝΔ με νέο οργανόγραμμα και πολλά νέα στελέχη και την άσκηση σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση. Οσον αφορά τα εσωκομματικά ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει κάνει λόγο για ανανέωση με σεβασμό στην ιστορία της παράταξης και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να αποκλείσει κανέναν καθώς θα επιμείνει στην ανάγκη ενότητας της παράταξης.

Από την άλλη, όσον αφορά την στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναξιόπιστος και πως με τη στάση του ουσιαστικά κατέστρεψε ότι είχε χτιστεί με κόπο τα προηγούμενα χρόνια και πως με την πολιτική του συνεχίζει την καταστροφή της χώρας.

Το πρώτο δείγμα γραφής θα φανεί πάντως στη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ για το ασφαλιστικό στη Βουλή, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει και η ΚΟ του κόμματος.

Ηδη πάντως, στο επιτελείο του νέου Προέδρου έχει ξεκινήσει η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ έμφαση δίνουν και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Από τη συνολική λίστα λοιπόν των 404,078 ψηφοφόρων που γράφτηκαν στον πρώτο γύρο στο κόμμα, προκύπτει πως ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 61,4 έτη. Το 37,2% μάλιστα είναι πάνω από 70 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 2,55% είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 32 ενώ το 9,02% είναι άνω των 80 ετών.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι από τους 55 χιλιάδες ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει στις εκλογές της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ στις ανοιχτές διαδικασίες που είχαν λάβει χώρα το 2010 και το 2013, στις εκλογές αυτές συμμετείχε μόλις ο ένας στους πέντε.

Αυτή η εικόνα προβληματίζει ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προυποθέσεις ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή αλλά και επιστροφή νέων ανθρώπων στη ΝΔ.

Τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους συνεργάτες του Προέδρου του κόμματος δείχνουν πως η μερίδα των νέων ψηφοφόρων κινήθηκε προς τον ίδιο στις εκλογές και εκφράζουν τη βεβαιότητα πως με τις αλλαγές που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα στο κόμμα, αλλά και με τη νέα φιλοσοφία που θέλει να προσδώσει συνολικά στην πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυριαρχήσει και θα καταφέρει να φέρει το νέο κόσμο στη ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ