ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφημερίδα των Συντακτών: Έξι επιστολές έστειλαν Καραμανλής και Μολυβιάτης για το Σκοπιανό

Εφημερίδα των Συντακτών: Έξι επιστολές έστειλαν Καραμανλής και Μολυβιάτης για το Σκοπιανό
EUROKINISSI

Νέες αποκαλύψεις για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο λεγόμενο «Μακεδονικό», έρχονται στην δημοσιότητα από την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως γράφει στο πρωτοσέλιδό της την Τρίτη, όχι μία, αλλά συνολικά έξι είναι οι επιστολές Καραμανλή και Μολυβιάτη σε ξένους (Ευρωπαίους) ηγέτες με αποδοχή της «διπλής ονομασίας».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αναγνώριζε το δικαίωμα στην πΓΔΜ να ονομάζεται σκέτο «Μακεδονία» στο εσωτερικό της και στις διμερείς σχέσεις με άλλα κράτη, δηλαδή και διεθνώς, ενώ η άλλη ονομασία θα ίσχυε μόνο για τον ΟΗΕ.

Ο τότε πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, δήλωνε έτοιμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την αναγνώριση της πΓΔΜ ως «Μακεδονία».

«Με την αποκάλυψη αυτή, καταρρέει ο μύθος του νέου «μακεδονικού αγώνα» που έπλασε για τον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης παρασυρόμενος από τη γραμμή Σαμαρά και με μοναδικό κίνητρο τα προσδοκώμενα εκλογικά οφέλη», γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το πρωτοσέλιδο, έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος από το «Documento» που παρουσίασε επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους, δημοσίευμα που προκάλεσε την οργή του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού.

Όπως αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών», τις ίδιες ημέρες, δηλαδή 7, 8 και 9/4/2005, στάλθηκαν από τον Κώστα Καραμανλή επιστολές με πανομοιότυπο περιεχόμενο στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Όλι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Άσελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Όλες αυτές οι επιστολές έχουν τα εξής κοινά στοιχεία με την επιστολή προς τον πρόεδρο Μπους:

  1. Υιοθετούν την ονομασία «Makedonija Skopje» η οποία είναι η χειρότερη από όσες έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και φυσικά δεν πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμό.
  2. Στη συμφωνία που κατέληγε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα erga omnes αλλά μόνο στον OHE και οι χώρες του οργανισμού απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.
  3. Στις επιστολές αναφέρεται ρητά ότι δεν ζητείται αλλαγή στο Σύνταγμα της πΓΔΜ εφόσον το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija (σ.σ. το σκέτο «Μακεδονία» δηλαδή) θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της πΓΔΜ κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αλλαγή.

Με άλλα λόγια δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς τον αλυτρωτισμό αλλά και την ιθαγένεια (υπηκοότητα) καθώς και την ονομασία της γλώσσας.

  1. Στην επιστολή προς τον Μπους επισημαίνεται ότι η συμφωνία (σ.σ. του Καραμανλή) θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο της ενσωμάτωσης της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές.

Στις επιστολές του προς τους Σρέντερ και Γιούνκερ η φράση μεταβάλλεται ως εξής:

«[Η συμφωνία] θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την ΠΓΔΜ στη σταδιακή ένταξή της στην Ε.Ε με την επισήμανση όπως γνωρίζετε η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το φθινόπωρο».

Από τις διατυπώσεις αυτές του κ. Καραμανλή προκύπτει σαφώς ότι με μια λύση σε αυτή τη βάση διπλή ονομασία Μακεδονία-Σκόπια στον OHE και παντού αλλού (σκέτο) Μακεδονία η Ελλάδα θα έδινε το πράσινο φως για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε.

Δείτε απόσπασμα από την «Εφημερίδα των Συντακτών»:

apospasma1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ