ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ: Σταθερή η προσήλωση ΗΠΑ - Ελλάδας στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων

Πάιατ: Σταθερή η προσήλωση ΗΠΑ - Ελλάδας στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τη σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη χθεσινοβραδινή δεξίωση, στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της 4ης Ιουλίου.

«Ήμουν στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα και είχα τη χαρά να διαπιστώσω ότι το απόθεμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι υψηλότερο από ποτέ. Υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ένας από τους πιο αξιόλογους και σημαντικούς περιφερειακούς συμμάχους», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας τη δυναμική που προσέδωσε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τιμώμενη χώρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ετήσιος στρατηγικός διάλογος αλλά και μια σειρά από άλλες ενέργειες και περιστάσεις.

«Οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες έρχονται και φεύγουν, αλλά αυτό που έχουμε χτίσει θα μείνει: μια ισχυρή παράδοση συνεργασίας, φιλίας και κοινών ιδανικών που φτάνουν μέχρι την ίδρυση των σύγχρονων κρατών μας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειακά έργα στην περιοχή, όπως ο TAP και τα πρόσφατα εγκαίνια έναρξης των κατασκευαστικών έργων για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB, υπογραμμίζοντας πως «η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται το κρίσιμο σταυροδρόμι για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, ένας χώρος για μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη και την αμερικανική παρουσία στην πόλη μέσω του αμερικανικού κολλεγίου Ανατόλια, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κ.ά., αλλά και στις ομορφιές της Χαλκιδικής, την οποία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Γκρ. Φλέγκερ: Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας εάν δεν κατανοούμε το παρελθόν μας

Στους «μυριάδες δεσμούς» που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, τους οποίους ανακάλυψε από τη θέση του γενικού προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη εστίασε, στον χαιρετισμό του, ο Αμερικανός πρόξενος Γκρέγκορι Φλέγκερ, στην πολύ επιτυχημένη θητεία του οποίου αναφέρθηκε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

«Η ιστορία της παραμονής μου εδώ στη Θεσσαλονίκη ως Γενικός Πρόξενος: έχω μάθει για τους μυριάδες δεσμούς που ενώνουν εμάς, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, και έχω προσπαθήσει να τους συνδέσω σε μια συνεκτική αφήγηση. Γιατί, όπως έχω ακούσει πολλές φορές, δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας εάν δεν κατανοούμε το παρελθόν μας. είπε και πρόσθεσε: Υφαίνοντας μαζί αυτές τις ιστορίες του κοινού μας παρελθόντος, μας βοηθά να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον που εξελίσσεται θετικά αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μας βοηθά να δημιουργήσουμε το αφήγημα στο οποίο οι μελλοντικές γενιές θα ανατρέχουν με δέος και σεβασμό», τόνισε ο Αμερικανός πρόξενος.

«Η ιστορία είναι τόσο βαθιά και οι δεσμοί τόσο ευρείς που σχεδόν ποτέ δεν μπορείς να τους γνωρίζεις όλους. Αλλά γνωρίζω τη σημασία τους. Όχι μόνο θα συνεχίσω να χτίζω τις σχέσεις αυτές. Αλλά ανυπομονώ να συνεργαστώ με όλους εσάς για να συνεχίσουμε να γράφουμε καινούργιες ιστορίες», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Φλέγκερ.

Απ. Τζιτζικώστας: Θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

Τη βεβαιότητα ότι η στρατηγική συνεργασία και η σχέση Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών «θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια», εξέφρασε, ανοίγοντας με χαιρετισμό του την εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν η καλύτερη ΔΕΘ που έχει διοργανωθεί ποτέ στον τόπο μας, αλλά και στον δρόμο για συνέργειες και συνεργασίες που άνοιξε σε ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις όπως και φορείς.

«Αυτά όλα δεν θα είχαν γίνει αν δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα, ο Τζέφρι Πάιατ», είπε ο κ. Τζιτζικώστας, τον οποίο ευχαρίστησε στη συνέχεια και ο Αμερικανός πρέσβης για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας και ιδίως στη φετινή συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του αμερικανικού κολλεγίου Ανατόλια, στους χώρους του οποίου φιλοξενήθηκε η χθεσινοβραδινή δεξίωση, στην οποία παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκπρόσωποι των θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών, υποψήφιοι βουλευτές κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ