ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό σχήμα: Η πρώτη μετεκλογική κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνητικό σχήμα: Η πρώτη μετεκλογική κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επίσημη «πρώτη» για τη Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, επίσημα «πρώτη» και για τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά την παράδοση του Μαξίμου από τον Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες είχαμε την ορκωμοσία των νέων υπουργών και τις τελετές παραλαβής-παράδοσης των υπουργείων. Τελετές που έγιναν σε ήπιο κλίμα και με προσήλωση στο θεσμικό πρωτόκολλο, μακριά από την τοξικότητα των προηγούμενων χρόνων. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε παραδώσει το Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα.

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει το πρωτόκολλο να προοιωνίζεται το είδος της αντιπολίτευσης που θα κάνει. Μιας αντιπολίτευσης πιο ήπιας από αυτήν της περιόδου 2012-2015 όταν το κόμμα ήταν ξανά αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε, αυτή η τάση φάνηκε και στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών.

Το μέγεθος

Ωστόσο, η πρώτη σύγκρουση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη νέα κυβέρνηση είναι γεγονός. Αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Το κυβερνητικό σχήμα έχει 51 μέλη εκ των οποίων οι εξωκοινοβουλευτικοί είναι 21 και οι γυναίκες είναι μόλις 5. Η νέα κυβέρνηση είναι μεγαλύτερη κατά 3 άτομα της προηγούμενης. Δηλαδή, δεν διαφοροποιείται ως προς το μέγεθος.

Απέχει όμως από όσα έλεγε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέντευξή του στο Κρήτη TV στις 23 Ιουνίου ο κ.Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για ένα κυβερνητικό σχήμα που θα ήταν ούτε πολύ μεγάλο, αλλά ούτε και πολύ μικρό. «Το ζήτημα δεν είναι να έχουμε ένα μεγάλο υπουργικό σχήμα για να τακτοποιούμε φίλους ή γεωγραφικές προτεραιότητες. Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι την επόμενη ημέρα μπορεί να κάνουν τη δουλειά. Άρα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Η καταλληλόλητα των υπουργών θα κριθεί στην πορεία, αλλά όπως και να το δει κανείς, το κυβερνητικό σχήμα είναι μεγάλο.

Η ανακοίνωση

Την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ακολούθησε η πρώτη αντιπολιτευτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ, ούτε νέο είναι, ούτε μικρό κι ευέλικτο, όπως δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης. 51 υπουργοί και υφυπουργοί, για να καλυφθούν οι φιλοδοξίες όσο περισσότερων στελεχών της Ν.Δ. Τελικά, το μόνο που σπανίζει από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι οι γυναίκες. Κακή αρχή, ήδη από την πρώτη μέρα».

Το παιχνίδι ξεκίνησε δηλαδή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ