ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας – Κοντοζαμάνης: Οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Κικίλιας – Κοντοζαμάνης: Οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας
ΥΠ.ΥΓ.

«Λίγα λόγια, πολλή δουλειά και πάνω από όλα ο άνθρωπος»: αυτό είναι το στίγμα που έδωσε ο νέος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, την Τρίτη (09/07/2019). Το ίδιο είχε γράψει άλλωστε και στο Twitter, στην πρώτη του δημόσια αντίδραση μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο νέος υπουργός Υγείας δεν βιάστηκε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, καθώς πρώτα θα επισκεφθεί όλες τις δομές υγείας της χώρας, όπως είπε, για να ακούσει «από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο» εργαζόμενο σε νοσοκομεία, Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) κτλ. Για αυτό που δεσμεύθηκε, όμως, είναι ότι στόχος του ίδιου και του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη, είναι να κάνουν τη διαφορά στα «μικρά και καθημερινά» και να αναδείξουν τους «μικρούς ήρωες» του συστήματος υγείας.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει μία δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό τομογράφο, περισσότερα αναλώσιμα στα νοσοκομεία, μικρότερες αναμονές. «Η αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας σε μια γενική εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του παιδιού της όταν το φέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρέπει να νοσηλευτεί ή προσπαθεί να βρει την υγειά του, για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα, βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής μας και αποτελεί πρώτη στόχευση», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας και λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Υπάρχουν μικροί ήρωες στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εφημερεύουν, άνθρωποι οι οποίοι προσέχουν τον κόσμο, άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν. Αυτούς τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα θα αναδείξουμε παράλληλα με το άλλο κομμάτι, το τεχνοκρατικό, των οικονομικών προβλημάτων τα οποία υπάρχουν, των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, των προϋπολογισμών – απολογισμών – ισολογισμών στο ΕΣΥ».

Σε προτεραιότητα βρίσκεται η ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως άλλωστε έχει επαναλάβει πολλές φορές και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία περιλαμβάνονται 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και νοσηλευτριών. «Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν πρώτα από όλα οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, το προσωπικό των νοσοκομείων. Μετά βέβαια οι συνάδελφοί μου οι γιατροί και θέλω να τονίσω για αυτούς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων ότι θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν στο λειτούργημά τους, χωρίς να υποστούν αυτά τα οποία υφίστανται πολλές φορές σε γενικές εφημερίες και τα οποία δεν περιποιούν τιμή για την ελληνική κοινωνία. Και οι διοικητικοί υπάλληλοι όμως και του Υπουργείου και των ΥΠΕ μέχρι και την πιο αποκεντρωμένη, περιφερειακή δομή της χώρας, πρέπει να τύχουν προσοχής. Πρέπει να τους ακούσουμε, πρέπει να αφουγκραστούμε και πρέπει να νιώσουμε τα προβλήματά τους», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης και «αρχιτέκτονας» του προγράμματος για την Υγεία της ΝΔ, τόνισε ότι έχει γίνει ήδη προετοιμασία και πολύ γρήγορα θα δούμε αποτελέσματα. «Ξέρουμε τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε. Και δεν θα αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας πίσω». Επίσης, επισήμανε το ομαδικό πνεύμα που θα διαπνέει το υπουργείο Υγείας, αναφερόμενος και στην αθλητική ιδιότητα του Βασίλη Κικίλια: «Ο Βασίλης, εκτός από γιατρός, είναι και μπασκετμπολίστας, οπότε ξέρει τι σημαίνει ομαδική δουλειά. Και νομίζω ότι επειδή είπε ότι ο άνθρωπος είναι ο στόχος μας ήρθαμε εδώ για να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε».

Τις επόμενες ημέρες, το νέο δίδυμο της Αριστοτέλους θα συναντηθεί με όλους τους επικεφαλής τομέων του υπουργείου, φορέων και δομών, για ενημέρωση και απολογισμό.

Πάντως, ο Ανδρέας Ξανθός, ενημέρωσε ήδη για τα πεπραγμένα του υπουργείου, πράγμα που θα κάνει και ο Παύλος Πολάκης τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης- παραλαβής επικαλούμενος οικογενειακές υποχρεώσεις που τον κράτησαν στην Κρήτη.

Ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι όλοι οι συνεργάτες της απερχόμενης ηγεσίας, ο υπηρεσιακός μηχανισμός του υπουργείου και οι άνθρωποι σε θέση ευθύνης στο σύστημα υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς, θα διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση και τη συνέχεια, γιατί «αυτό απαιτεί η κοινωνία και ο πολιτικός πολιτισμός».

Η επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, μέσα σε περίοδο δημοσιονομικής επιτροπείας και λιτότητας, ήταν η μέγιστη προτεραιότητα στη θητεία της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας. «Να έχουμε ένα σύστημα υγείας όρθιο, λειτουργικό, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες». Ιδιαίτερα αυτοί που είχαν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, να έχουν κατοχυρωμένο πλέον το δικαίωμα στην ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός. Αναφερόμενος, τέλος, σε παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που δρομολογήθηκαν, ξεχώρισε ως εθνικούς στόχους το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό, το σύστημα διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία μέσα από τη θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική και της αναδιοργάνωσης των ΤΕΠ, τη φροντίδα των ψυχικά ασθενών και των εξαρτημένων, καθώς και ένα σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής το οποίο να εγγυάται την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά είναι φτηνά και αποτελεσματικά, είτε καινοτόμα και ακριβά με τρόπο βιώσιμο για το σύστημα υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ