ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου - Τι περιλαμβάνεται στην ατζέντα

Σήμερα η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου - Τι περιλαμβάνεται στην ατζέντα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στις 11 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στα στελέχη της νέας κυβέρνησης.

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα περιγραφεί από τον κ. Μητσοτάκη το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ενώ κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του.

Μεταξύ άλλων, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως έχει προαναγγελθεί, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης θα τεθεί το ζήτημα της ΔΕΗ, ενώ το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα αφορά στη δομή της κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι ήταν λάθος «να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας από την απερχόμενη κυβέρνηση μόλις δύο ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών» και δεσμεύτηκε ότι «άμεσα θα αλλάξουν τα άρθρα στα οποία είμαστε αντίθετοι».

Το δεύτερο νομοσχέδιο αναμένεται να αφορά το φορολογικό, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ