ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας παίρνει το... όπλο του

Ο Τσίπρας παίρνει το... όπλο του
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες, 10/07/2019, o Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Και αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να γίνει άμεσα και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ήταν μια ακόμη επισήμανση του κ. Τσίπρα.

Με τη γραμμή συντάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς το 31,5% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, δείχνει ξεκάθαρα πως το κόμμα πρέπει να ανοίξει κι άλλο στην κοινωνία και να πάψει να διακατέχεται από το λεγόμενο σύνδρομο της «Πασοκοποίησης».

Ακόμη και οι εκπρόσωποι της λεγόμενης τάσης των «53», που όλο το προηγούμενο διάστημα αμφισβητούσαν την τακτική του Τσίπρα να ενσωματώσει στην κυβέρνηση στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως τώρα κάνουν ένα βήμα πίσω. Και αυτό διότι αφενός αποδείχθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα πως η παραπάνω επιλογή ήταν ορθή και αφετέρου ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον Τσίπρα, ο οποίος πήρε το παιχνίδι πάνω του και έχει καταστεί σαφές πως είναι «παίκτης» και χωρίς αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά.

Δεν είναι τυχαίο πως ο βασικός εκφραστής των «53», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε με την άποψη του Τσίπρα για διεύρυνση, προς έκπληξη κάποιων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση. Ως ρεαλιστής ο Τσακαλώτος συνειδητοποίησε πως ο μετασχηματισμός του κόμματος είναι μονόδρομος και ο μόνος που μπορεί να το επιτύχει είναι ο Τσίπρας.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σχετικά με τη διεξαγωγή συνεδρίου. Χωρίς να μασά τα λόγια του, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στην πιθανότητα διεξαγωγής ενός συνεδρίου μηχανισμών λέγοντας χαρακτηριστικά «πως σε κάτι τέτοιο δεν θέλω να συμμετάσχω».

Στόχος του Τσίπρα είναι να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο ριζικής επανεκκίνησης που θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Με αυτή την γραμμή συντάχθηκαν ανοικτά ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, με τον πρώτο να επισημαίνει πως το συνέδριο πρέπει να είναι πιο μαζικό και συλλογικό. Γι’ αυτό ο Τσίπρας υποστήριξε πως ως το συνέδριο τα οργανωμένα μέλη του κόμματος πρέπει να φθάσουν το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά θα συζητηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Αυτό που θέλει να αποφύγει ο Τσίπρας είναι να περιέλθει το κόμμα σε μια περίοδο εσωστρέφειας και να χαθεί πολύτιμος χρόνος που θα λειτουργήσει αρνητικά για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και βεβαίως βασική του επιδίωξη είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες μετασχηματισμού, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε την ηγετικό και κομβικό του ρόλο μέσα στο κόμμα. Και είναι χαρακτηριστικό πως οι φωνές που υπήρχαν στο εσωτερικό για Πασοκοποίηση της Κουμουνδούρου ή έχουν σιγήσει ή έχουν περιοριστεί σημαντικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ