ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές Κουμουνδούρου: Δεν υπάρχει θέμα Σκουρλέτη – Προχωράει η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές Κουμουνδούρου: Δεν υπάρχει θέμα Σκουρλέτη – Προχωράει η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINSSI

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, στο έδαφος της εκλογικής ήττας της 7ης Ιουλίου.

Αύριο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, την κομματική ανασυγκρότηση και το άνοιγμα σε νέα μέλη που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών. Την εισήγηση ετοιμάζει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος μετά την άνετη εκλογή του με σταυρό στην Α Αθήνας, έχει ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του.

Ο Σκουρλέτης

Εν τω μεταξύ, σήμερα είδαν το φως δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης θα αντικατασταθεί. To CNN Greece επικοινώνησε με πήγες της Κουμουνδούρου σύμφωνα με τις οποίες, «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δεν έχει γίνει καν συζήτηση ούτε στην Πολιτική Γραμματεία ούτε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Σκουρλέτη». Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «έτσι κι αλλιώς οποιαδήποτε ανάλογη συζήτηση είναι άκαιρη, αφού το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η διαμόρφωση του οδικού χάρτη προς συνέδριο, η χάραξη της πολιτικής στρατηγικής του κόμματος και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με νέα μέλη.»

Η διεύρυνση

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το κλίμα ήταν καλό, αφού όλες οι πλευρές αισθάνονται ανακουφισμένες από το 31,5% που κατάφερε τελικά να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα όχι μόνο δεν κατάρρευσε αλλά κατάφερε να κυριαρχήσει στον χώρο της λεγόμενης «προοδευτικής παράταξης».

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως στόχο ην οργανωτική διεύθυνση του κόμματος. Ο ενδεικτικός αριθμητικός στόχος είναι τα μέλη να φτάσουν το 10% των ψηφοφόρων, δηλαδή περίπου 170.000. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέα αλλαγής του ονόματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει ζήτημα πλήρους προσχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Όλα τα μέλη της Γραμματείας συμφώνησαν στην ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος, στην κατεύθυνση της αντιστοίχισης των μελών με τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, από τη μεριά των 53 ζητήθηκε τα νέα μέλη να έχουν πλήρη δικαιώματα και να συμμετέχουν ισότιμα στην κομματική ζωή. Δηλαδή η διεύρυνση να μην περιοριστεί στη δημιουργία ενός «μητρώου μελών. Ακόμα, υπήρξαν τοποθετήσεις που έθεσαν ως προτεραιότητες, στο πλάι τις διεύρυνσης, τη γενναία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης καθώς και την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 10%

Ο στόχος να φτάσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το 10% των ψηφοφόρων μοιάζει αρκετά φιλόδοξος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι 187.360, δηλαδή 2,49% των 7.513.142 ψηφοφόρων του. Αντιστοίχως, τα 540.000 μέλη του Εργατικού Κόμματος της Μ. Βρετανίας αποτελούν το 4,19% των 12.878.460 ψηφοφόρων του.

Ο πιο εύκολο τρόπος για να προσεγγιστεί το 10% είναι να εκλεγεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖA από την κομματική βάση και όχι από το συνέδριο. Πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ