ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Φουλ αντιπολίτευση για Δικαιοσύνη, Παιδεία, Ελληνικό, Πολιτική Προστασία και Βενεζουέλα

ΣΥΡΙΖΑ: Φουλ αντιπολίτευση για Δικαιοσύνη, Παιδεία, Ελληνικό, Πολιτική Προστασία και Βενεζουέλα
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Όσοι περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει «μουδιασμένος» για ένα διάστημα υπό την επήρεια του σοκ ήττας, διαψεύδονται.

Η Κουμουνδούρου έχει μπει σε φουλ ρυθμούς (αξιωματικής) αντιπολίτευσης, μην αφήνοντας τίποτα να «πέσει» ασχολίαστο. Με έναν καταιγισμό ανακοινώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για Δικαιοσύνη, Παιδεία, Ελληνικό, Πολιτική Προστασία και Βενεζουέλα.

Παρά το γεγονός πως οι τόνοι είναι σαφώς πιο χαμηλοί από την περίοδο 2012-2015, η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει σαφές μήνυμα ότι όχι μόνο δεν δίνει περίοδο χάριτος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά δεν θα υπάρξει τομέας όπου δεν θα δοθεί σκληρή πολιτική μάχη.

Η γραμμή «φουλ αντιπολίτευση» συνιστά αναμφίβολα μια φυγή προς τα μπρος για την Κουμουνδούρου. Ωστόσο, αποτυπώνει επίσης την αυτοπεποίθηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενισχυθεί μετά το 31,5%.

Η Δικαιοσύνη

Ίσως το πιο σημαντικό μέτωπο αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ήταν η Δικαιοσύνη. Μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τους διορισμούς της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης παρά το ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη.

Μάλιστα, για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί εμμέσως κριτική και στον Προκόπη Παυλόπουλο, στηλιτεύοντας «την υποκρισία όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών».

Η Παιδεία

Στο ζήτημα της Παιδείας παρενέβη ο ίδιο ο Αλέξης Τσίπρας. Με την ιδιότητά του βουλευτή Αχαΐας ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την απόφαση της να ακυρώσει τη δημιουργία Νομικής στην Πάτρα.

«Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Από τη μεριά του, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι: «Δυστυχώς, λίγα μόλις 24ωρα μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης, η άγνοιά της για τα θέματα εκπαίδευσης και έρευνας εκδηλώνεται και πάλι με έναν εντυπωσιακό τρόπο».

Το Ελληνικό

Η επένδυση στο Ελληνικό εξελίσσεται σε σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου της Lamda Development κ. Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη[…] Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τη σύμβαση για το Ελληνικό και να αποπέμψει τον εκπρόσωπο της Lamda κ. Οικονόμου από την κυβέρνηση».

Το 112

Αλλά και για το 112, το σύστημα προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές, εκτοξεύτηκαν πυρά κατά της κυβέρνησης.

Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε σχετικά: «Μια απίστευτη επιχείρηση παραπληροφόρησης του κόσμου σε εξέλιξη στην οποία μετέχει σύσσωμη η κυβέρνηση, μαζί και ο φερόμενος ως νέος γγ Πολιτικής Προστασίας για τον οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση ορισμού του. Οι δοκιμές για το σύστημα 112, που πραγματοποιούνται σήμερα, έχουν προγραμματιστεί από τις 5 Ιουλίου κι έχουν προηγηθεί αντίστοιχες δοκιμές στις 30 Ιανουαρίου 2019.»

Η Βενεζουέλα

Τέλος δεν έλειψε η… απαραίτητη Βενεζουέλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην αναγνώριση του Γκουαϊδό από την κυβέρνηση.

«Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες», αναφέρει μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου.

Εν ολίγοις, φουλ αντιπολίτευση σε όλα τα μέτωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ