ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Ρέγκλινγκ: «Ναι» σε μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη και σε τήρηση δεσμεύσεων

Μητσοτάκης σε Ρέγκλινγκ: «Ναι» σε μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη και σε τήρηση δεσμεύσεων
EUROKINISSI

Στη σημασία των μεταρρυθμίσεων ως ενισχυτικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας παράλληλα με την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα τήρησει τους δημοσιονομικούς της στόχους στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ το απόγευμα της Τρίτης στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και σε εξασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

Από τη μεριά του ο κ. Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του, σημειώνοντας ότι ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας. Ενώ δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, χαιρέτησε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί η νέα κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι εάν και η κυβέρνηση μόλις εκλέχθηκε και οι λεπτομέρειες πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας προσεχώς, «από τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα είναι ενθαρρυντικό ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί».

Economist - Ρέγκλινγκ: Πολλά υποσχόμενη η ατζέντα της νέας κυβέρνησης – Οι τέσσερις προτεραιότητες

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναιρεθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα στην αγορά εργασίας. «Τυχόν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, για παράδειγμα, θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις εξελίξεις σε επίπεδο παραγωγικότητα προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών, εκτίμησε ότι θα πρέπει να στοχεύουν στην επίσπευση της ανάπτυξης «διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους».

«Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση του αφορολόγητου», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την αναφορά Ρέγκλινγκ για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, σχολίασε κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του αφορολόγητου, «καθώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ