ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στυλιανίδης πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Ο Στυλιανίδης πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος
Φωτογραφία αρχείου

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, έξι άρθρα είναι εκείνα που συγκέντρωσαν πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών και μπορούν να αναθεωρηθούν από την παρούσα Βουλή, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Σε αυτά συγκαταλέγεται το πολυσυζητημένο άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών, τo άρθρα 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 για τον περιορισμό προνομιακών ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 101 Α για τον τρόπο επιλογής των ανεξάρτητων αρχών, το άρθρο 68 για το δικαίωμα της μειοψηφίας να συστήσει εξεταστικές επιτροπές και το άρθρο 96, για την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τα άρθα 68 και 96 αποτελούσαν προτάσεις της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, η οποία πλέον ως κυβερνών κόμμα χαίρει της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των «158».

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να αρχίσει το αργότερο τον Οκτώβριο, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, ώστε η εκλογή του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας στις αρχές του 2020 να πραγματοποιηθεί με νέα διαδικασία και να αποκλειστεί τυχόν ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αντιθέτως, αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα χρειαστούν 18 άρθρα του Συντάγματος προς αναθεώρηση, από τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για:

  • το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους
  • το άρθρο 13 παρ. 5 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για τους κρατικούς αξιωματούχους και τους δημόσιους λειτουργούς
  • άρθρο 54 για πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα
  • άρθρο 38 παρ. 1 για την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας
  • άρθρο 44 παρ. 2 για την καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ