ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το καυτό… φθινόπωρο της αντιπολιτευόμενης Φώφης

Το καυτό… φθινόπωρο της αντιπολιτευόμενης Φώφης
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στο ΚΙΝΑΛ τα πνεύματα ηρέμησαν ή τουλάχιστον σταμάτησαν προς ώρας οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών για το μέλλον του κινήματος και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής. 

Ωστόσο, αυτοί που γνωρίζουν λένε πως απλά στην παρούσα φάση κάποια στελέχη θεωρούν πως αυτά που είχαν να πουν τα είπαν και αναμένουν την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει η ηγεσία του κόμματος, για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

«Οι διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να πορευθεί το κόμμα εξακολουθούν να υφίστανται, ωστόσο τώρα η προσοχή επικεντρώνεται στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην αξιολόγηση των πρώτων ενεργειών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση», επισήμαινε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη και συνεχίζει: «το ζητούμενο για το ΚΙΝΑΛ είναι η διεύρυνση της εκλογικής του βάσης που δεν επετεύχθη στις εθνικές εκλογές. Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος για τις προοπτικές του Κινήματος, το ενδεχόμενο συνεργασιών και αν μπορεί βάσει των συνθηκών να συνεχιστεί η αυτόνομη πορεία του».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, έχει συνειδητοποιήσει πως η κριτική για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν την περίοδο μεταξύ των ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών θα συνεχιστεί. Ωστόσο, με τις τελευταίες της δημόσιες τοποθετήσεις η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέστησε σαφές πως δεν είναι διατεθειμένη, τουλάχιστον προς ώρας να μπει σε μία συζήτηση για ενδεχόμενες συμμαχίες. Επιμένει στην αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και γι’ αυτό έστειλε μήνυμα προς όλους δηλώνοντας: «όσοι έλκονται από την καρέκλα να φύγουν».

Βασικός στόχος της κ. Γεννηματά είναι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Βουλή να αναδείξει την ανάγκη άσκησης υπεύθυνης και προγραµµατικής αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο τόνισε και στην ομιλία της στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ μετά την ορκωμοσία των 300 νεοεκλεγέντων βουλευτών.

Ένας από τους βασικούς άξονες για την άσκηση υπεύθυνης αντιπολίτευσης από το ΚΙΝΑΛ αποτελεί η απόφασή της να πιέζει διαρκώς την κυβέρνηση στο να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις της για την προοπτική της οικονοµίας και της ανάπτυξης. Προς αυτή τη κατεύθυνση η κ. Γεννηματάτα έχει δώσει κατευθύνσεις στα στελέχη του οικονοµικού της επιτελείου ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να απαιτήσει με παρεμβάσεις προς το Μέγαρο Μαξίµου µια καθαρή απάντηση σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δηλαδή να λάβει απαντήσεις σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει σε αυτό το μέτωπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πως μπορεί να επιτύχει μείωσή τους. Γιατί όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος για το συγκεκριμένο θέμα, παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα που έχει στείλει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, έχει ζητήσει από όλους τους βουλευτές, στους οποίους συγκαταλέγεται πλέον και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο Γιώργος Καµίνης και άλλα νέα στελέχη να ενεργοποιηθούν και να μπουν δυνατά στη μάχη της αντιπολίτευσης, καθώς η αναμέτρηση τόσο με τη Νέα Δημοκρατία όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σκληρή.

Υπάρχουν στελέχη ωστόσο, που θεωρούν πώς το ΚΙΝΑΛ πρέπει να ξεφύγει από την «εμμονή» που έχει με το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλέον είναι αντιπολίτευση και να στρέψει τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία.

Η κ. Γεννηματά από την πλευρά της θεωρεί πως η γραμμή του ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι σκληρή και προς τις δύο πλευρές. Οι κακές γλώσσες λένε πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να… χωνέψει πως ο Αλέξης Τσίπρας άλωσε το ζωτικό χώρο του κόμματός της και την προοπτική η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο να συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς.

Εξάλλου το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (31,5%) σε σχέση με αυτό που εξασφάλισε το ΚΙΝΑΛ (8%) καταδεικνύει πως είναι δύσκολο έως ανέφικτο το Κίνημα Αλλαγής να αυξήσει σημαντικά την εκλογική του δύναμη. Με δεδομένο μάλιστα πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψαρεύει από τα… νερά του πρώην ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση για τη Φώφη Γεννηματά περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ήδη η παράταξη έχει εισέλθει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της. Με βάση αυτά τα δεδομένα η εσωκομματική αντιπολίτευση δίνει ραντεβού το φθινόπωρο για να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τους ενδοιασμούς και τις ενστάσεις της για τη γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος. Υπό αυτό το πρίσμα, το φθινόπωρο αναμένεται «καυτό» για τη Φώφη Γεννηματά και για το ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ