ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πολάκης, η «αψάδα» και το… σκληρό ροκ στη Βουλή

Ο Πολάκης, η «αψάδα» και το… σκληρό ροκ στη Βουλή
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μπορεί μετά τις εκλογές το κλίμα στη Βουλή να ήταν ήπιο, ωστόσο η υπόθεση της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη είναι βέβαιο πως θα επαναφέρει τις εικόνες του σκληρού πολιτικού ροκ ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Η δυναμική επανεμφάνιση του Παύλου Πολάκη αλλά και η πλήρης κάλυψη που του παρείχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, για άρση της ασυλίας του, προϊδεάζουν για σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή.

Αυτό που υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου είναι πως η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση Πολάκη -δηλαδή να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη για τις εις βάρος του δικογραφίες με την άρση ασυλίας του και όχι με το νόμο περί ευθύνης υπουργών- καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη στρατηγική της πολιτικής δίωξης των αντιπάλων της.

Το γεγονός αυτό δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι στην Κουμουνδούρου και σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, αποφασίστηκε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να υπερασπιστεί τον «αψύ Σφακιανό».

Μία πρώτη γεύση για το κλίμα που θα επικρατήσει την Τετάρτη στη Βουλή δόθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλή, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη για δύο δικογραφίες, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο να αποχωρεί, τονίζοντας πως ο πολιτικός πολιτισμός της ΝΔ είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Σημειώνεται πως η πρώτη δικογραφία αφορά την παράνομη ηχογράφηση του Γιάννη Στουρνάρα και η δεύτερη τη μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής.

Και τα υπόλοιπα όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους, προσέφεραν απόλυτη στήριξη στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του επεσήμανε πως αυτοί που έβαλαν στο στόχαστρο τον Παύλο Πολάκη θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση την Τετάρτη.

Και δεν είναι τυχαίο πως στην αυριανή συζήτηση για την άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, το παρών θα δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Με αυτή την κίνηση ο Τσίπρας σηκώνει το γάντι και στέλνει το μήνυμα για σκληρή μάχη κατά του σχεδίου, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξοντώσουν συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που την προηγούμενη περίοδο πρωταγωνίστησαν στο να έρθουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις σκανδάλων.

Πάντως ο Παύλος Πολάκης όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πρόσωπο που είχε δημιουργήσει πολλά σχόλια και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τη συμπεριφορά του και κυρίως τις δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media.

Είχε καταφερθεί ουκ ολίγες φορές κατά δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών προσώπων, αφήνοντας σοβαρές αιχμές και κάνοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ένα από τα πρόσωπα είχε βάλει στο στόχαστρο ο Παύλος Πολάκης ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας και η σύζυγός του. Ανάλογες ήταν οι επιθέσεις του «αψύ Σφακιανού» και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το στενό του οικογενειακό περιβάλλον, με την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση να είναι σφοδρή.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, με τη Νέα Δημοκρατία να καταθέτει πρόταση μομφής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον χαρακτηρίζει «θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο».

Επίθεση Παύλου Πολάκη κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου

Πάντως ο Πολάκης έχει σημαντικά ερείσματα στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τον θεωρούν έναν πολιτικό που μπορεί και τα βάζει με τα συστήματα, δεν φοβάται να κάνει κριτική σε υψηλόβαθμους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες αλλά και ότι είναι αυτός που ξεσκέπασε τι μεγάλο «πάρτι» που γινόταν στην υγεία.

Ο Πολάκης για ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο απόλυτος εκφραστής της αριστερής κουλτούρας, παρά τις υπερβολικές αντιδράσεις και τις άκομψες εκφράσεις του. Και βεβαίως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και χαίρει, της εκτίμησής του.

Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι πως για αρκετούς μέσα στην Κουμουνδούρου ο Πολάκης είναι χρήσιμος παρά τις υπερβολές του, αν και δεν λείπουν και αυτοί που διαφωνούν με το ύφος και τη συμπεριφορά του και τον έχουν εκφράσει αυτό και δημόσια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ