ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Βαρουφάκη για τον τρόπο επιλογής των αρχηγών της ΕΥΠ

Παρέμβαση Βαρουφάκη για τον τρόπο επιλογής των αρχηγών της ΕΥΠ
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος επιλογής του επικεφαλής της ΕΥΠ τόσο από την παρούσα κυβέρνηση, όσο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι ο Γιάννης Ρουμπάτης -διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Τσίπρα- περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του, είχε αναφερθεί προηγουμένως στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον Παναγιώτη Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.

«Το σωσίβιό σας είναι τώρα ο κ. Βαρουφάκης; Κάθε φορά που βρίσκεστε σε δύσκολη θέση θα λέτε τι είπε ο Βαρουφάκης όταν επί τέσσερα χρόνια τον είχατε αναγάγει στον πιο αναξιόπιστο υπουργό; Ο κ. Ρουμπάτης ήταν υπουργός, βουλευτής, ευρωβουλευτής, δεν άφησε καμία σκιά στη θητεία του. Ποια φήμη επικαλείστε;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ζήτησε να παρέμβει στη διαδικασία, αναφερόμενος στην επιλογή του κ. Κοντολέοντος από τη σημερινή κυβέρνηση και του κ. Ρουμπάτη από την προηγούμενη ως αρχηγών της ΕΥΠ, περιπτώσεις τις οποίες χαρακτήρισε «εμβληματικές» για τα θέματα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, «εξαιτίας της φύσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας».

«Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαφάνεια και η ισχύς τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφάνεια», είπε. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα βιογραφικά του πρώην και του νυν αρχηγού της ΕΥΠ.

«Το βιογραφικό του κ. Ρουμπάτη ήταν πράγματι εξαιρετικό γι' αυτό και κατ' αρχήν είχα μια πολύ θετική διάθεση απέναντί του», είπε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας, ότι «τον Μάιο του 2015 μετέφερε στοιχεία για συγκεκριμένη συνεδρίαση σε υπουργούς και στελέχη της τότε κυβέρνησης γνωρίζοντας ότι ήταν αναληθή και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα που έκανε πολύ κακό στη διαπραγμάτευση εκείνης της εποχής».

Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι ανεξάρτητα από καλές προθέσεις, με την τοποθέτηση του πρώην γενικού διευθυντή της πολυεθνικής G4S στην Ελλάδα στη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ, «συνεχίζεται να αναπαράγεται η αδιαφάνεια, ενώ πάμε ένα στάδιο παραπέρα. Στη μετακίνηση μάνατζερ από επιχειρήσεις που έχουν παίξει νευραλγικό ρόλο στην παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων, στην ΕΥΠ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ