ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πεδίο μάχης» η Βουλή: Εξυπηρέτηση των πολιτών ή έλεγχος του κράτους;

«Πεδίο μάχης» η Βουλή: Εξυπηρέτηση των πολιτών ή έλεγχος του κράτους;
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η νέα κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για το επιτελικό κράτος θυμίζει μια προ 20ετίας αντιπαράθεση -τότε που το ΠΑΣΟΚ κατηγορείτο από τη Νέα Δημοκρατία για τους «πρασινοφρουρούς». «Πυρά» από το ΠΑΣΟΚ είχε δεχτεί και το «γαλάζιο» κόμμα το 1990, όταν ανέλαβε και πάλι τη διακυβέρνηση και έλεγε πως ήθελε να βάλει κανόνες και τάξη στο κράτος.

Η χτεσινοβραδινή αντιπαράθεση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή αποδεικνύει πως το κράτος είναι και για τους δύο το «εργαλείο» για τη διακυβέρνηση –«εργαλείο» που χρησιμοποιείται από τους δύο πολιτικούς.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να απαγκιστρωθεί από την εκάστοτε εξουσία. Ουσιαστικά δηλαδή, να μπουν κανόνες, να αναβαθμιστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, να έχουν λόγο οι ικανοί και αξιόλογοι δημόσιοι λειτουργοί. Στόχος όλων αυτών, φυσικά, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και σύγχρονους τρόπους μέσω του διαδικτύου.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, αντιμετώπισε το κράτος διαφορετικά.

Κάτι για το οποίο ίσως φταίει και η πολιτική εμπειρία που δεν διέθετε.

Στη συνέχεια, όταν ήρθε η πολιτική ωριμότητα, η προσέγγισή του άλλαξε και ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε με πιο ήπιο τρόπο το κράτος, το οποίο ήθελε ως «εργαλείο» της πολιτικής του.

Η διαχρονική αξία του κράτους στις κυβερνήσεις

Ωστόσο πάντα το κράτος σε όλες τις κυβερνήσεις -δεξιές, αριστερές κεντρώες- ήταν το ζητούμενο. Και αυτό γιατί στο κράτος όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά βόλευαν τα «δικά τους παιδιά».

Ο πρωθυπουργός μέσω της ομιλίας του στη Βουλή υποσχέθηκε λειτουργικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Αυτό υποστήριζαν και στο εντευκτήριο της βουλής τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη στις συζητήσεις μεταξύ τους. Από την άλλη, όμως, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι πίσω από τα «ωραία λόγια» κρύβεται το ίδιο μυστικό: ο έλεγχος του κράτους μέσω των ίδιων πρακτικών.

«Πόλεμος» για τους μετακλητούς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια προειδοποίηση την οποία είχε κάνει πρώτος από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ότι δηλαδή θα ελέγχει κάθε πρόσληψη που γίνεται προς εξυπηρέτηση των κομματικών φίλων.

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη:

«Από τις τρεις πρώτες βδομάδες αποδεικνύεται ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο ήταν το σχέδιό σας για την άλωση του κράτους».

Και συνέχισε:

«Για να είμαι δίκαιος μαζί σας, στην προσπάθειά σας να στήσετε ένα αυστηρά ελεγχόμενο, κεντρικά ελεγχόμενο και βαθιά κομματικό κράτος, είχατε κάνει μια σοβαρή προετοιμασία, τόση προετοιμασία που οι πρώτες νομοθετικές σας παρεμβάσεις, είναι νομοθετικές παρεμβάσεις που συγκεντρώνουν υπερεξουσίες, που μετατρέπουν το πρωθυπουργικό γραφείο σε “Λεβιάθαν” με στρατιές μετακλητών…» .

Σε μια προσπάθεια να κάνει το κράτος πιο φιλικό, χρήσιμο και ανταποδοτικό προς τους Έλληνες πολίτες και φορολογούμενους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει όλη τη δομή αλλά και τον τρόπο λειτουργείας του κράτους και να δείξει την πρόθεσή του να μην επαναλάβει εκείνα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους κομματικούς και μετακλητούς που διόριζε σε κάθε γραφείο υπουργού, φορέα ή άλλη θέση του δημοσίου.

Βεβαίως, το τι θα γίνει στο τέλος θα φανεί. Εκείνο που προέχει τώρα είναι αν όντως το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα προεξοφλήσει την σωστή του λειτουργία ή θα σταθεί ακόμη εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας.

Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε ότι:

«Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στη χώρα»

Ο Κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε την κριτική του στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας τα εξής:

«Γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας και υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ».

Σημείωσε δε, πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται «θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει».

«Οι πολίτες πλήρωσαν την οπισθοδρόμηση, η χώρα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες κακοφόρμισαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Η πατρίδα χρειάζεται ενιαίο συντονισμό που μαζί με την ισχυρή κυβέρνηση που έχουν επιλέξει οι πολίτες, μπορεί να τα αφήσει πίσω της».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε επιπρόσθετα ότι εδώ και δεκαετίες η λύση ήταν «απλά να αλλάζουμε τα πρόσωπα αντί να ιδρυθούν σωστοί θεσμοί προγραμματισμού, δράσης και εποπτείας».

Ο κ. Μητσοτάκης ταυτοχρόνως επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε αρκετά στη χώρα φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα με αριθμούς:
«Από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58 και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%», ανέφερε θέλοντας έτσι να δείξει το υψηλό κόστος με το οποίο ο κ. Τσίπρας χρέωσε το κράτος.

ΚΙΝΑΛ: Δαιδαλώδες κράτος

Στη «μάχη» του κράτους μπήκε και το ΚΙΝΑΛ, που αντιτίθεται σε όσους θέλουν να το «χρησιμοποιήσουν» προς όφελός τους.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για δαιδαλώδες κράτος.

«Διαχωρίζουμε τη θέση μας από την κυβερνητική πλειοψηφία ως προς το παρόν σχέδιο νόμου, αλλά και από τη μείζονα αντιπολίτευση που επιβάρυνε την κοινωνία και την οικονομία με δεκάδες μονάδες γραφειοκρατίας, δίχως ποτέ να μετρήσει τα αποτελέσματα της» ανέφερε, και συμπλήρωσε:

«Χαρακτηρίζουμε, όμως, το κράτος σας, ως δήθεν επιτελικό, και συνεπώς οφείλουμε εξηγήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ