ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γκρίνια» στο ΚΙΝΑΛ για τη στάση του κόμματος στο θέμα του ασύλου

«Γκρίνια» στο ΚΙΝΑΛ για τη στάση του κόμματος στο θέμα του ασύλου
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME

Τα κόμματα έχουν μπει πλέον σε αυγουστιάτικους ρυθμούς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής. Μάλλον αυτό δεν ισχύει, όμως, για το ΚΙΝΑΛ, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις για τη στάση του κόμματος στο θέμα του ασύλου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα, κάνοντας λόγο για «ψυχική απόσταση» και αδυναμία κατανόησης.

«Σκέφτομαι εντελώς διαφορετικά πράγματα απ’ ότι το σημερινό ΚΙΝΑΛ. Και επίσης ανήκω σε αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με το όποιο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμώ λοιπόν την προσωπική ελευθερία του στοχασμού χωρίς δεσμεύσεις» γράφει, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος αποχώρησε τον Ιούλιο από το ΚΙΝΑΛ, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter εκφράζει την απογοήτευσή του για τη στάση που κράτησε το ΚΙΝΑΛ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Σε αιχμηρό σχόλιο του στο twitter o κ. Μαλέλης αναφέρει:

«Σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα όπου η ΝΔ καταργεί το άσυλο, το κόμμα μου στη Βουλή δεν παίρνει θέση. Κρίμα σύντροφοι. Κρίμα! Φυσικά η άποψη μου ήταν και είναι όχι στην απόφαση της ΝΔ που απέδειξε ότι παραμένει βαθιά συντηρητική».

Σύμφωνα με πληροφορίες κι άλλα στελέχη φέρεται να διαφωνούν για τον τρόπο που τοποθετήθηκε στο θέμα του ασύλου το κόμμα, ωστόσο, απέφυγαν να μιλήσουν δημοσίως για να μην πυροδοτήσουν ένα νέο κύκλο δημοσιευμάτων για το κλίμα που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την κατάργηση του ασύλου υπήρξε διγλωσσία για το θέμα από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει υπέρ της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Από την άλλη όμως, ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, παίρνοντας το λόγο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δήλωσε τα ακριβώς αντίθετα:

«Η ατζέντα της κυβέρνησης για την ασφάλεια, το νόμο και την τάξη διαφημίζει την κατάργηση του ασύλου αλλά και το μεταναστευτικό. Και είναι εντελώς παραπλανητικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, με το πρόσχημα της ανομίας. Αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατρίνης είναι ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ωστόσο, η θέση που εξέφρασε για το πανεπιστημιακό άσυλο, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, με κύκλους μάλιστα της Χαριλάου Τρικούπη να κάνουν λόγο για μεγάλο πολιτικό φάουλ του βουλευτή Ηλείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, αρμόδια για τα θέματα Παιδείας, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση την επαναφορά της διάταξης που υπήρχε στο νόμο Διαμαντοπούλου.

Τελικά το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία για το άσυλο, με τη Γεννηματά να προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο και να κρατήσει τις εσωτερικές ισορροπίες.

Κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις υποστηρίζουν πως η φωτιά σιγοκαίει στο εσωτερικό της παράταξης, αλλά υπάρχει μια άτυπη ανακωχή και η συζήτηση για το μέλλον του κόμματος θα ξεκινήσει εκ νέου από το Σεπτέμβριο και μετά.

Την ίδια περίοδο η Φώφη Γεννηματά, όταν δηλαδή ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλα σοβαρά διλλήματα που αφορούν στη συνταγματική αναθεώρηση, στον εκλογικό νόμο και στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό διότι μαζί οι έδρες του Κινήματος Αλλαγής (22) και της Ν.Δ. (158) συμπληρώνουν το... μαγικό αριθμό 180, ο οποίος μπορεί να διευθετήσει αρκετά από τα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο τα οι ζυμώσεις θα είναι έντονες από Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η διαδικασία δηλαδή που στα αναθεωρητέα άρθρα περιλαμβάνει και το άρθρο 54 του Συντάγματος που ορίζει με πόσους βουλευτές (200) πρέπει να ψηφιστεί ένας εκλογικός νόμος ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Για να αναθεωρηθεί το άρθρο αυτό απαιτούνται 180 βουλευτές, όσους δηλαδή συγκεντρώνουν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛ., οπότε αναγκαστικά στο παιχνίδι μπαίνει και η Φώφη Γεννηματά.

Μέχρι στιγμής η Φώφη Γεννηματά αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως όλα θα συζητηθούν όταν γίνουν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης. Μέχρι τότε δεν θα γίνει κανένας διάλογος και καμία παρασκηνιακή διαδικασία.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, το ΚΙΝΑΛ είχε καταψηφίσει την απλή αναλογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ταχθεί ένα σύστημα αναλογικό που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΙΝΑΛ, όταν η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της, θα επαναφέρει την πρόταση για ένα μπόνους το πολύ 35 έδρες και μόνο σε όποιο κόμμα ξεπερνάει το 42%.

Πάντως, η Φώφη Γεννηματά με τη στάση της και τις δηλώσεις της το τελευταίο διάστημα έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως το κόμμα της δεν θα σηκώσει… λευκή πετσέτα σε τέτοια ζητήματα.

Αναφορικά με την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, το ΚΙΝΑΛ έχει ταχθεί υπέρ ενός Προέδρου προερχόμενου από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Βεβαίως, το ζητούμενο είναι τι στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν συνεχίζει να στηρίζει τον Προκόπη Παυλόπουλο, μετά την άρνησή του να υπογράψει τα διατάγματα για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Και οι προκλήσεις για τη Φώφη Γεννηματά δεν τελειώνουν εδώ. Η κριτική για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την παράταξη την περίοδο μεταξύ των ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών θα συνεχιστεί. Ωστόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη, τουλάχιστον προς ώρας να μπει σε μία συζήτηση για ενδεχόμενες συμμαχίες.

Υπάρχουν στελέχη ωστόσο, που θεωρούν πως το ΚΙΝΑΛ πρέπει να ξεφύγει από την «εμμονή» που έχει με το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλέον είναι αντιπολίτευση, και να στρέψει τα «βέλη» του προς τη Νέα Δημοκρατία. Η κ. Γεννηματά από την πλευρά της θεωρεί πως η γραμμή του ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι σκληρή και προς τις δύο πλευρές. Οι «κακές γλώσσες» λένε πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να… χωνέψει πως ο Αλέξης Τσίπρας άλωσε το ζωτικό χώρο του κόμματός της και όπως φαίνεται η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο θα συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς.

Εξάλλου το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (31,5%) σε σχέση με αυτό που εξασφάλισε το ΚΙΝΑΛ (8%) καταδεικνύει πως είναι δύσκολο έως ανέφικτο το Κίνημα Αλλαγής να αυξήσει σημαντικά την εκλογική του δύναμη. Με δεδομένο μάλιστα πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψαρεύει από τα… νερά του πρώην ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση για τη Φώφη Γεννηματά περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Και μένει να αποδειχθεί αν το φθινόπωρο η εσωκομματική αντιπολίτευση επιστρέψει δριμύτερη και φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τους ενδοιασμούς και της ενστάσεις της για τη γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ