ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν τον Σκουρλέτη «Ιφιγένεια» για να φυσήξει «κεντροαριστερός» άνεμος

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν τον Σκουρλέτη «Ιφιγένεια» για να φυσήξει «κεντροαριστερός» άνεμος
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Η ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου δεν επηρέασε την εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι η απομάκρυνση από τους κυβερνητικούς θώκους έδωσε την ευκαιρία στην Κουμουνδούρου για μεγαλύτερες διακοπές από ό,τι πέρσι, τα «συντροφικά μαχαιρώματα» συνεχίστηκαν δια του διαδικτύου. Τον τόνο δίνει η εκτυλισσόμενη εκστρατεία εναντίον του Πάνου Σκουρλέτη.

Στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζονται λάθος επιλογές στην επιλογή των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και αδυναμία επαρκούς κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού.

Το βασικό, όμως, είναι ότι στοχοποιείται ως εκφραστής του «ΣΥΡΙΖΑ του 3,5% και των «αριστερών ιδεοληψιών», ο οποίος κρατάει τις πόρτες του κόμματος κλειστές στον «εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ» του 31,5%.

Οι επικριτές του θέλουν, δηλαδή, να κάνουν τον κ. Σκουρλέτη «Ιφιγένεια» για να φυσήξει ούριος «κεντροαριστερός» άνεμος για να φουσκώσει τα πανιά του «νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Παρ’ όλο που οι συντάκτες των δημοσιευμάτων αναφέρονται σε πληροφορίες από το «προεδρικό στρατόπεδο», εντούτοις, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα.

Αυτόκλητοι εκκαθαριστές

Ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης πέρασε στην αντεπίθεση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί» του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε σε «αυτόκλητους υπερασπιστές ή και εκκαθαριστές, κατά άλλους, που θα εμφανιστούν τώρα και θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τους όρους μιας αναγκαίας συζήτησης που πρέπει να γίνει στο κόμμα μας με τους φίλους μας, όλους αυτούς που μας στήριξαν, σε αυτή τη νέα φάση».

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε εμμέσως για μία φορά την αντίθεσή του στην απευθείας εκλογή από τη βάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν πιστεύουμε σε ένα ακόμα μαζικό μεν (βεβαίως πρέπει να είναι), αλλά ένα κόμμα οπαδών δε. Δεν θέλουμε followers. Θέλουμε μέλη τα οποία θα έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα και αυτό νομίζω ότι αποτελεί έναν κοινό τόπο».

Σε ό,τι αφορά τη δική του θέση, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Το τελευταίο που προσωπικά με απασχολεί - και που πρέπει να μας απασχολεί - είναι το ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας ή οτιδήποτε άλλο».

Κριτική Βούτση

Στα αξιοσημείωτα του τελευταίου διαστήματος καταγράφεται και το ότι ο Νίκος Βούτσης τοποθετήθηκε δημόσια για τα τεκταινόμενα στο εσωκομματικό πεδίο. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στον οποίο ορισμένοι αποδίδουν τον ρόλο του «Νέστορα» στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη του στον Αντώνη Γκιόκα στο Έθνος άσκησε κριτική στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί «δανεικών ψήφων» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βούτσης είπε συγκεκριμένα:

«Να πάψουμε να φτωχαίνουμε αυτήν την πλούσια και δημιουργική συζήτηση που αφορά προφανώς και στο μέλλον μιας μαζικής, ανοικτής και ισχυρής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της σύγχρονης προοδευτικής παράταξης με ρηχές αναλύσεις περί πασοκοποίησης και περί "δανεικών ψήφων"».

Βεβαίως, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε επίσης «τον ιδιαίτερο ρόλο που επωμίστηκε ως πρόεδρος και πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας».

Εσωστρέφεια

Πάντως, μέχρι στιγμής η συζήτηση περί ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού μάλλον παράγει εσωστρέφεια. Η τάση της εσωστρέφειας συνδυάζεται με τη συνεχιζόμενη άρνηση να ανοίξει η συζήτηση για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η αντιπολιτευτική γραμμή της Κουμουνδούρου να εμφανίζεται αμήχανη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ