ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σκουρλέτης καταγγέλλει σταλινικής έμπνευσης πρακτικές

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σκουρλέτης καταγγέλλει σταλινικής έμπνευσης πρακτικές
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει περάσει σε ύφεση παρά τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η σύσκεψη Τσίπρα-Σκουρλέτη-Χαρίτση-Καλογήρου την περασμένη Πέμπτη φάνηκε να σημαίνει εσωκομματική εκεχειρία. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο γραμματέας δεν προσκλήθηκε στην οργανωτική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια περί σύγκρουσης κορυφής στην Κουμουνδούρου.

Σταλινικές πρακτικές

Ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης σε πρωτοσέλιδη συνέντευξη του στον Σπύρο Ραπανάκη στην Αυγή της Κυριακής χρησιμοποίησε τις πιο σκληρές εκφράσεις μέχρι σήμερα εναντίον όσων του επιτίθενται. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «σταλινικής έμπνευσης πρακτική ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών». Υπογράμμισε δε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο προσωπικής στοχοποίησης με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ένταση, για άλλο στέλεχος του κόμματός μας. Τα βέλη δεν προέρχονται μόνο από τους «εχθρούς» αλλά και από «φίλους». Το θέμα δεν είναι μόνο προσωπικό[…]. Οι κάθε λογής αυτόκλητοι σωτήρες είναι γνωστοί από παλιά, τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν, το ίδιο και η Δεξιά».

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι διαφοροποιεί την «έννοια του μέλους με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις από αυτήν του follower» και τόνισε ότι «δεν έχουμε ανάγκη μόνο από οπαδούς, παρακολουθητές, αλλά από κάτι πολύ περισσότερο».

Αυτή η τοποθέτηση αποτελεί μια έμμεση άρνηση της εκλογής προέδρους από τη βάση μέσα από την οποία θα διαμορφωθεί το μητρώο μελών του νέου ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει γίνει στο παρελθόν στο ΚΙΝΑΛ και τη ΝΔ.

Στήριξη στον γραμματέα

Στο πλευρό του γραμματέα τάχθηκαν δύο ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και ο βουλευτής Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στον Σκάι 100,3, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι: «Εκφράζω την πλήρη συμπαράστασή μου στον Γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, απέναντι στις επιθέσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες. Και να θυμίσω σε όλους ότι ο Πάνος Σκουρλέτης είναι Γραμματέας του κόμματος ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή του από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΕ». Σε ό,τι αφορά τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι «το στοίχημά μας, είναι ένα διαρκές άνοιγμα στην κοινωνία. Όσοι πιστεύουν ότι αυτό απαιτεί να εγκαταλείψουμε την αριστερή μας πολιτική και φυσιογνωμία, κάνουν μεγάλο λάθος».

«Η σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει»

Σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Τερζή στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι: «Νομίζω ότι η διαδρομή και η προσφορά του Πάνου Σκουρλέτη στην υπόθεση της Αριστεράς εδώ και δεκαετίες δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων από κανέναν». Κράτησε δε αποστάσεις από τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ζήτημα σήμερα δεν είναι να δώσουμε τη μάχη της ταυτότητας και της πίστης στην παράδοση, αλλά ούτε και να μετατρέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε μια περίοδο που η σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει ιστορικά», είπε χαρακτηριστικά.

Νέο οργανωτικό μοντέλο

Από την άλλη μεριά, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στη συνέντευξή του στον Άρη Ραβανό στα Νέα δεν τοποθετήθηκε για το ζήτημα του κ. Σκουρλέτη. Ο κ. Φάμελλος περιέγραψε την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ «ως δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου κεντροαριστερών, σοσιαλιστών, αριστερών και οικολόγων απέναντι στις βαθιά συντηρητικές δυνάμεις και τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό». Επιπλέον, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα νέο οργανωτικό μοντέλο και «υπέρβαση της κομματικής εσωστρέφειας, η οποία απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική».

Σε ανάλογο τόνο ο Γιώργος Τσίπρας σε άρθρο του στην ΕφΣυν αναφέρει ότι: «Το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ και η αυθόρμητη συστράτευση και κινητοποίηση ενός πλατιού κόσμου για να γίνει αυτό εφικτό επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός κοινωνικού δυναμικού που δεν ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα έδινε ζωή σε μια νέα Αριστερά, χωρίς τη μονομέρεια του παλιού ΣΥΡΙΖΑ του 4%».

Παρέμβαση Φλαμπουράρη

Σημαντική θεωρείται για τα εσωκομματικά πράγματα η παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη. Σε άρθρο του στην Αυγή ο βουλευτής Επικρατείας επισημαίνει ότι: «Πρέπει να αναγνωριστεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη συμβολή των Δημοκρατικών και Προοδευτικών πολιτών – πέρα των Αριστερών ριζοσπαστών – στην καθιέρωσή μας ως ο βασικός ανταγωνιστικός πόλος απέναντι σε αυτόν της Δεξιάς-Ακροδεξιάς.»

Ο κ. Φλαμπουράρης προσθέτει ότι «οι εγγραφές των νέων μελών να γίνονται χωρίς φραγμούς, περιορισμούς και «πιστοποιητικά», φράση που προσδιορίζει διαφορετικό χαρακτήρα για το μέλος του κόμματος από εκείνον που επιθυμεί ο κ. Σκουρλέτης.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙZΑ και θα τοποθετηθούν όλα τα στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει σιωπήσει το τελευταίο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ