ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί το Βρετανικό Μουσείο: Αναγνωρίστε ότι τα Γλυπτά είναι δικά μας για να σας τα δανείσουμε

Προκαλεί το Βρετανικό Μουσείο: Αναγνωρίστε ότι τα Γλυπτά είναι δικά μας για να σας τα δανείσουμε
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Με προκλητικό τρόπο απάντησε το Βρετανικό Μουσείο στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε σχετική ερώτηση των Νέων, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έδωσε την εξής απάντηση: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα»

Φωνάζει ο κλέφτης

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα γιατί:

  1. Ζητάει από το νόμιμο κάτοχο των Γλυπτών του Παρθενώνα (δηλαδή το ελληνικό κράτος) να αναγνωρίσει την κλοπή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της.
  2. Ζητάει να δοθεί συγχωροχάρτι στην κλοπή των Γλυπτών και τον βανδαλισμό του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Υπενθυμίζεται ότι τα Γλυπτά ξηλώθηκαν με βίαιο τρόπο από τον Παρθενώνα.
  3. «Λησμονεί» ότι τα Γλυπτά δεν είναι μεμονωμένα έργα τέχνης, αλλά αναπόσπαστα τμήματα του μνημείου του Παρθενώνα.
  4. Θέλει να παραβλέψουμε ότι το Βρετανικό Μουσείο απέτυχε να προστατεύσει τα Γλυπτά. Το 1938 ο «καθαρισμός» με χάλκινα εργαλεία των Γλυπτών προκάλεσε σημαντικές φθορές στην επιφάνειά τους.

Τι λέει η Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε σήμερα στον Σκάι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει στο Βρετανικό Μουσείο την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και δεν αναιρείται από το άνοιγμα του πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, παρατήρησε η κ. Μενδώνη.

Προσέθεσε δε ότι από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα» κυριότητας, νομής, ή κατοχής. Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις. Τέλος, εκτίμησε πως σε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου κάμπτεται.

Γκάφα της κυβέρνησης

Από την μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την πρόταση δανεισμού τεράστια γκάφα της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου υποστηρίζεται ότι: «Το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών αποτελεί ολέθριο ολίσθημα και αλλαγή εθνικής στρατηγικής από τη στιγμή που διατυπώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να διασκεδαστεί, όσες προσθήκες και επιπλέον πατριωτικές δηλώσεις κι αν κάνει. Αναμένεται τώρα η συνέχεια σε αυτό το ολισθηρό έδαφος που επέλεξε ο πρωθυπουργός.»

Φιάσκο η πρόταση

Στο ζήτημα παρανέβη και η Φώφη Γεννηματά. «Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα. Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκη ρίχνει νερό στον μύλο των Βρετανών

Στο ζήτημα παρενέβη σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook στην οποία κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών. Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους. Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης. Θα την καλέσω μόνο, να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ' αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ