ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2019: Η καρδιά της οικονομίας χτυπά στη Θεσσαλονίκη

ΔΕΘ 2019: Η καρδιά της οικονομίας χτυπά στη Θεσσαλονίκη
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με την ενημέρωση των στελεχών της Fraport που έχουν αναλάβει τα 14 αεροδρόμια της χώρας, ξεκίνησε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Η εικόνα που συνθέτει και φέτος το «παζλ» της Διεθνούς Έκθεσης είναι η εξής: συγκεντρώσεις από οργανώσεις και σωματεία εργαζομένων στο κέντρο της πόλης και στους δρόμους γύρω από τις εγκαταστάσεις της Έκθεσης, εκεί, δηλαδή, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, και περίπου 3.500 αστυνομικούς να περιπολούν ακόμη και το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια τα εγκαίνια της ΔΕΘ είχαν σχεδόν μετατραπεί σε ένα πολιτικό πανηγύρι, με πολιτικά και κομματικά στελέχη να πραγοντίζουν και να μην προκύπτει συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα από μια τέτοια κορυφαία οικονομική εκδήλωση, θέλησε φέτος να δώσει διαφορετική χροιά. Αντί να συμμετάσχει σε κομματικές ή άλλες συναντήσεις, επέλεξε να δώσει το «παρών» σε μία προπόνηση της εθνικής ομάδας τυφλών.

Το πρόγραμμα και το «καλάθι» Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, το πρωί του Σαββάτου θα συναντηθεί με τη διοίκηση της Διεθνούς Εκθέσεως και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στους εκθεσιακούς χώρους με ιδιαίτερη έμφαση στα περίπτερα εκείνα που εκπροσωπούν την τιμώμενη χώρα, που φέτος είναι η Ινδία. Για αυτό και άλλωστε η πόλη έχει στολιστεί με χιλιάδες ελεφαντάκια.

Η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος, διότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Και με αυτή την έννοια ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει, με βασικό σύνθημα το: «ανάπτυξη για όλους».

Το πακέτο των παροχών θα περιλαμβάνει στοχευμένες πολιτικές για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της χώρας με επενδύσεις που θα φέρουν εργασία, θα δίνει έμφαση στο τι έχει γίνει στους δύο μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στην πολιτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής και θα έχει ως στόχο να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η μεσαία τάξη.

Παράδειγμα του τι πρόκειται να αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, είναι το σχόλιο που κοινοποίησε στα social media σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Η εφαρμογή για τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι πλέον ανοιχτή για πολίτες και επιχειρήσεις που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Καλώ τους πολίτες να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη».

Συνηγορώντας στην αισιοδοξία του πρωθυπουργού ότι η χώρα σιγά-σιγά γυρίζει σελίδα, νωρίτερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος βρίσκεται -επίσης- στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στο θετικό περιβάλλον της οικονομίας και τις προοπτικές των επενδύσεων στη χώρα μας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο πρέσβης από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019).

Ο κ. Πάιατ έκανε λόγο για «φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», και μίλησε για τη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

«Γι’ αυτόν τον λόγο επιδοκιμάζουμε τον ενθουσιασμό της νέας κυβέρνησης για την άδεια υπεράκτιων ερευνών για τις ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ και προσμένουμε την επικύρωσή της από την (ελληνική) Βουλή. Πιστεύουμε ότι η υπεράκτια έρευνα εδώ, στην Ελλάδα, έχει μεγάλη δυναμική και ποιος θα μπορούσε να είναι καλύτερος εταίρος στο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την ExxonMobil, τη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή και πετροχημική εταιρεία στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ.

Στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που αποτελεί μεγάλο οικονομικό και επιχειρηματικό γεγονός, έχουν προσκληθεί σημαντικές προσωπικότητες από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ισχυροί Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες που βλέπουν την Ελλάδα ως μία διαφορετική χώρα με τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες.

Αυτό άλλωστε πρόκειται να αναδείξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», το οποίο αναμένεται να γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο, παρά την παράκληση του Μεγάρου Μαξίμου να μην υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων οι: Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Βρούτσης και Άδωνις Γεωργιάδης, έχουν ήδη πιάσει δουλειά κάνοντας συσκέψεις και συναντήσεις με θεσμούς και εκπροσώπους φορέων, είτε επιμελητηρίων, είτε με δήμαρχους κλπ. με στόχο την καλύτερη λύση των προβλημάτων που αναδεικνύονται στις συνομιλητές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ