ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2019: Η ομιλία του πρωθυπουργού, τα πηγαδάκια και οι εξαγγελίες

ΔΕΘ 2019: Η ομιλία του πρωθυπουργού, τα πηγαδάκια και οι εξαγγελίες
ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Ι. Βελλίδης με χωρητικότητα περίπου 4.500 χιλιάδων καλεσμένων, η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ έμεινε στην ιστορία για τη διαφορετικότητά της.

Και μπορεί μεν, έξω απο το Βελλίδειο να βρέθηκαν συγκεντρωμένοι δεκάδες εκατοντάδες εργαζόμενοι απο σωματεία και αντιεξουσιαστές καθώς και ομάδες πολιτών που διαδήλωναν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, εντός του συνεδριακού χώρου δε, υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άκουγαν τον πρωθυπουργό να αναλύει το οικονομικό του πρόγραμμα βασισμένο σε μια νέα «νοοτροπία» την οποία θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εγκαινιάσει.

Συστατικά αυτής της νοοτροπίας είναι η σοβαρότητα, η αξιοπιστία αλλά και η εμπιστοσύνη στη χώρα που κάνει προσπάθεια να γυρίσει σελίδα.

Για αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της έκθεσης κάλεσε τους πολίτες να γίνουν μέρος μιας συμφωνίας δημιουργίας, δράσης και αποτελέσματος ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Πολλά απο τα στελέχη αλλά και τα μέλη της ΝΔ που είχαν συγκεντρωθεί έξω και μέσα απο την αίθουσα είχαν στήσει πηγαδάκια και συζητούσαν για όλα τα θέματα περιμένοντας να δούν από κοντά τον πρωθυπουργό και την σύζυγο του να καταφθάνουν στο χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε αρκετές φορές από τους προσκεκλημένους και τα μέλη της κυβέρνησής του, τους βουλευτές και τα στελέχη του και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στην κοινωνία.

Ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του τους δυο προηγούμενους μήνες χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την κατάργηση του βασικού λόγου απόλυσης, το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να μιλήσει - όπως είπε - με συνθήματα και δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη, αλλά θα καταθέσει ένα σχέδιο που θα κριθεί στην επόμενη ΔΕΘ. «Τον επόμενο Σεπτέμβριο θα εκθέτουμε τα αποτελεσματά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Χωρίς ισχυρή ανάπτυξη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και ελπίδα ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή, δεν πρέπει να υπάρξει εξίσωση προς τα κάτω”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα θέματα της ανεργίας με νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ταυτόχρονα στον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και την επιστολική ψήφο που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο έτος θέλοντας έτσι να δείξει ότι είναι ο επόμενος μεγάλος του στόχος.

ΔΕΘ 2019: Οι τέσσερις στόχοι της ομιλίας Μητσοτάκη

Σε οτι αφορά στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε ως πρώτο στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων και συνέστησε σε όσους ασκούν κριτική απο την αντιπολίτευση να κάνουν υπομονή καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτεση που κάνει με τους εταίρους.

Ο κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε για τα μέτρα τόνωσης, ανάπτυξης και επενδύσεων με κύριο στόχο στην στήριξη της οικογένειας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε

Στην κατάμεστη αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τι πρόκειται να κάνει για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και των εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα.

  • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα
  • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα ορίζεται σε 10%
  • Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
  • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24% και στα μερίσματα από 10% σε 5%
  • Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων
  • Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων
  • Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης
  • Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία
  • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%
  • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό
  • Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που -κατά την κυβέρνηση- φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Έρχεται το νέο φορολογικό

Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.

Μερικά παραδείγματα;

  • Απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα. Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
  • Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων. Εκεί, ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει "τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης": Αυξάνει το εισόδημα των ιδιοκτητών. Βελτιώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας. Ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης. Και βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση σταχαρτοφυλάκιά τους.
  • Το φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
  • Αποσαφηνίζει επίσης, την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας. Για πρώτη φορά αποκτά η χώρα ένα διεθνώς ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολογικής κατοικίας.
  • Ενισχύει, όμως, και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος.
  • Ενώ καθιερώνονται οι υπεραποσβέσεις με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.

Μιλώντας, πάντως, για κίνητρα υπέρτης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν, θέλει, όμως, μαζί τους να προοδεύσουν και η χώρα και οι εργαζόμενοι.

Γι΄ αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία, να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους αλλά και να σέβονται το περιβάλλον. Όπως τόνισε, καμία φιλοεπενδυτική πολιτική δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαβατήριο για εργοδοτική ασυδοσία και η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα.

«Με τον ίδιο τρόπο που προσωπικά είμαι σύμμαχος της υγιούς και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, μετατρέπομαι και σε σκληρό αντίπαλο όποιου την προσβάλλει με την αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά του. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους…», είπε χαρακτηριστικά.

Η τόνωσης της εργασίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους τομείς των επενδύσεων, της εργασίας, της ψηφιακής πραγματικότητας.

Στον τομέα της εργασίας ανακοίνωσε μέτρα για να τονωθούν οι εργαζομένοι οικονομικά αλλά και να μειώσουν τα κόστη τους οι επιχειρήσεις.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

  • Από την την 1η Ιουλίου του 2020 επέρχεται σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023.
  • Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. (Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης).
  • Θεσπίζεται παράλληλα αμέσως η προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται η μόνιμη απασχόληση και 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους.
  • Ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.
  • Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος. Προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.
  • Επίσης καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσει το πσοστό αυτό στο 90%. Τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020

    Για την ασφάλεια την υγεία και την παιδεία

Τα μέτρα για την ασφάλεια και την παιδεία περιλαμβάνουν:

  • Προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους
  • Ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και η ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020
  • Εξορθολογισμό των προμηθειών και Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία καθώς και ανάπτυξη της τηλεϊατρικής. Εξοικονομούνται 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και οι 2.000 νέοι γενικοί γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας. Μάλιστα, οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.
  • Ανάπτυξη όμως, δεν νοείται και χωρίς σύγχρονη Παιδεία και πρωτοπόρα έρευνα: σε ασφαλή και εξωστρεφή πανεπιστήμια, συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας.
  • Γι΄ αυτό και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης άμεσα αποκαταστάθηκε το πραγματικό άσυλο διακίνησης γνώσης και ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα. Προωθούνται μέσα στο 2019 τα ξενόγλωσσα τμήματα.
  • Απελευθέρωση της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων από το βραχνά της γραφειοκρατίας, αλλάζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ερευνητικούς λογαριασμούς ΕΛΚΕ.
  • Πλήρης αναθεώρηση του πλαισίου για την τεχνική εκπαίδευση. Αλλά και για τη διά βίου μάθηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ