ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβεται πίσω από την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο που εξέπληξε τους πάντες

Τι κρύβεται πίσω από την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο που εξέπληξε τους πάντες
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την έκπληξη που επεφύλασσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς και τα στελέχη του κόμματός του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την κράτησε για το τέλος. Μια έκπληξη που, προφανώς, δυσαρέστησε ορισμένους ενώ άλλοι την χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλίας του στα εγκαίνια της ΔΕΘ έκλεισε με μια αναφορά όχι δανειζόμενη από τον ιδρυτή του κόμματός του Κωνσταντίνο Καραμανλή που θα περίμεναν αρκετοί, εξυμνώντας τον όπως έχουν κάνει αρκετοί προκάτοχοί του από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Τον ιδρυτή δηλαδή της παράταξης του πολιτικού κέντρου τον οποίο επικαλούνται μέχρι σήμερα, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ που ιδεολογικά και πολιτικά προέρχονται από εκεί και δευτερευόντως για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ανάγκης διεύρυνσης του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι εμφανές πως ο πρωθυπουργός δεν αρκείται μόνο στο να ηγείται της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται τώρα στην κυβέρνηση, αλλά θέλει πολύ περισσότερο να ηγηθεί του πολιτικού κέντρου και να εκπροσωπήσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας.

Έτσι θέλει να προχωρήσει πολιτικά και να ανοίξει το δρόμο προς αυτό τον στόχο, το αμέσως επόμενο διάστημα. Για αυτό και άλλωστε στην κυβέρνησή του στεγάζονται πολιτικά και άλλα στελέχη εκτός της ΝΔ.

Φαίνεται πολύ καθαρά πλέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να είναι ο πολιτικός εκφραστής ενός μόνο κόμματος αλλά εκείνος που θα εκπροσωπεί το πολιτικό κέντρο κάνοντας άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ που θα δεχτεί μεγάλη πίεση, μεγαλύτερη και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται όχι μόνο οι τοποθετήσεις υπουργών στην κυβέρνησή του προερχόμενων από άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά και η τοποθέτηση του κ. Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Ε.Ε. Μια θέση που η Ελλάδα είχε πολλά χρόνια να αναλάβει.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο κ. Σχοινάς διατηρεί πολύ καλές επαφές με πολλούς ξένους ηγέτες, αλλά και προσωπική γνώση σε πρόσωπα και διαδικασίες της Ε.Ε. Η δυνατότητα αυτή ανοίγει πολλές και σημαντικές πόρτες για την Ελλάδα ιδίως τώρα που το έχει ανάγκη.

Ο κ. Σχοινάς βρέθηκε στην ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο και προφανώς είχε επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ικανοποιήθηκε από την συγκεκριμένη επιλογή, ακόμα και με δεδομένο ότι ο κ. Σχοινάς δεν τοποθετείται πολιτικά τόσο κοντά στη ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαφή με την Πρόεδρο της Κομισιόν και γνώριζε από πρώτο χέρι το τι θα ακολουθούσε.

«Προίκα» από Ευρώπη σε Μητσοτάκη η τοποθέτηση Σχοινά

Το «κλειδί» βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ίδιος είναι πρωθυπουργός με νωπή λαϊκή εντολή και ως εκ τούτου θεωρείται σημαντικό κεφάλαιο στο εσωτερικό του ΕΛΚ, γεγονός που τον φέρνει στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η τοποθέτηση του κ. Σχοινά αποτελεί ένα ακόμη «δώρο» προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που έχει δείξει από την πρώτη στιγμή ότι έχει την πρόθεση να εργαστεί σε απόλυτη σύμπνοια με την Ευρώπη, αποκομίζοντας ωστόσο και οφέλη από αυτή την ευθυγράμμιση.

Βέβαια με την τοποθέτηση του κ. Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν έχει αρχίσει μία συζήτηση στο εσωτερικό της Νέα Δημοκρατίας για το κατά πόσο θα μπορούσε ή όχι στη θέση αυτή να ήταν -γιατί προβλέπεται βάσει καταστατικού της Κομισιόν- ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Και αυτή η συζήτηση πάντως εντάσσεται στο σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε θέσεις όπου πέραν από την ουσία αποτυπώνονται σημαντικοί συμβολισμοί, προτιμά να μην τοποθετούνται πρόσωπα που βρίσκονται εντός του σκληρού πυρήνα του κόμματός του, αλλά πρόσωπα των οποίων το βασικό χαρακτηριστικό θα είναι ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό κύρος. Στα πρόσωπα αυτά προφανώς ανήκει και ο κ. Μ. Σχοινάς.

Ο πρωθυπουργός πάντως αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος να καταστεί το κόμμα του ιδεολογικά αποσυσπειρωμένο, δεδομένου ότι τα στελέχη του θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικές μεταξύ τους πολιτικές καταβολές. Από αυτή τη διαπίστωση απορρέει και η απόφασή του να αναφερθεί στην πολιτική φυσιογνωμία του Ελευθέριου Βενιζέλου και να δείξει σε όλους ότι αυτή είναι η πολιτική του γραμμή την οποία θα ακολουθήσει.

Έτσι έκλεισε την ομιλία του στη ΔΕΘ

Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του και έχοντας απέναντί του δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, μαζί με όλα τα άλλα κορυφαία στελέχη του, αναφέρθηκε πολύ ξεκάθαρα στον δρόμο που θα ακολουθήσει:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να κλείσω αυτή την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση με δυο αναφορές που έρχονται από το παρελθόν.

Αλλά νομίζω ότι κρατούν όλη την ισχύ και την ζωντάνια τους. Η μία έρχεται από τα Χανιά. Και η άλλη από εδώ, απ’ την Θεσσαλονίκη:

«Γνωρίζομεν ότι ο αγών μας ούτος, είναι εκτάκτως δυσχερής. Αλλ’ όσον δυσχερής είνε ο αγών, τόσο υψηλά είνε τα έπαθλα του αγώνος τούτου.

Και άλλο τόσον ακατάβλητος οφείλει να είναι -και θα είναι- η εις αυτόν εμμονή μας».

«Με δύο μόνον λέξεις δύναμαι να σας είπω, την στιγμήν αυτήν, ότι αναλαμβάνομεν να αναπτύξωμεν όλους τους κλάδους της εθνικής παραγωγής.

Και να καταστήσωμεν πλέον ανεκτήν την τόσον δύσκολον σήμερον ζωήν του λαού. Θα… σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και να την καταστήσωμεν αγνώριστον».

Είναι ο ίδιος άνθρωπος. Είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Νεαρός ριζοσπάστης πολιτικός στην Κρήτη, το 1903, αλλά και ώριμος οραματιστής εθνικός ηγέτης στη Θεσσαλονίκη το 1928.

Με τρόπο λιτό και σαφή, θέτει το σχέδιο της χώρας: αγώνας για πρόοδο και μία Ελλάδα αγνώριστη σε σύγκριση με το κακό παρελθόν της. Για μια καλύτερη ζωή του λαού.

Γι΄ αυτό, δηλαδή, που σήμερα αποτυπώνεται στο σύνθημα Ανάπτυξη για Όλους! Σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούμε, λοιπόν, με οδηγό τα λόγια- παρακαταθήκες του Βενιζέλου. Ο αγώνας είναι και πάλι «δυσχερής», η εμμονή μας όμως σε αυτόν παραμένει «ακατάβλητη».

Αλλά και τα έπαθλα του αγώνα, όπως και τότε, θα είναι και τώρα «υψηλά»: Ενωμένοι οι Έλληνες θα φέρουμε την πατρίδα μας στο δρόμο της προόδου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ