ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ για το προσφυγικό και τη διαχείριση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ για το προσφυγικό και τη διαχείριση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα και το σύνολο των συμβάσεων όλων των υπουργείων ή Οργανισμών για σίτιση και στέγαση προσφύγων και μεταναστών ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης, ζητά το ΚΙΝΑΛ.

Με ερώτηση των Γιώργου Καμίνη και Βασίλη Κεγκέρογλου, το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση παρακάμπτοντας τις διαδικασίες που προβλέπονται.

«Οι κατά παρέκκλιση διαδικασίες δημιούργησαν συνθήκες αδιαφάνειας ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από κυβερνητικά στελέχη, όπως (Οδυσσέας Βουδούρης) ή στελέχη των υπουργείων ή από εμπλεκόμενους σε κέντρα φιλοξενίας όπως στις Σέρρες», αναφέρουν στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές και προσθέτουν πως η σχετική έρευνα του OLAF (Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης) που αφορά μέρος των κονδυλίων, δημιουργεί ανησυχία για τα πιθανά ευρήματα.

«Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.21 δισ. ευρώ ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων των Ταμείων Μετανάστευσης και Ένταξης και Εσωτερικής Ασφάλειας. Στην περίπτωση των Ταμείων αυτών μάλιστα δεν είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων της Ε.Ε, τα απαραίτητα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης, οι εκθέσεις αξιολόγησης και παρακολούθησης», επισημαίνουν και ζητούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, όπως:

  • Πότε και αν θα καταργηθούν οι διατάξεις που παρέχουν τη δυνατότητα για κατά παρέκκλιση διαδικασίες στον ελληνικό στρατό και την ελληνική δημόσια διοίκηση
  • Πότε και αν θα καταργηθούν οι διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα για διαδικασίες express για τη σίτιση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τη μίσθωση τουριστικών ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ