ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φίλης θέλει διαζύγιο Παιδείας-Εκκλησίας

Ο Φίλης θέλει διαζύγιο Παιδείας-Εκκλησίας
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Επανήλθε σήμερα ο Νίκος Φίλης στο ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαιωμένος από την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αφού ο ίδιος είχε ζητήσει πρώτος να μην αναγράφεται το θρήσκευμα, χωρίς όμως να εισακουστεί. Άλλωστε, είχε αποπεμφθεί από το υπουργείο Παιδείας λόγω ακριβώς της κόντρας του με την Εκκλησία.

Οι αιχμές

Στη δήλωσή του ο κ. Φίλης αφήνει αιχμές τόσο κατά της ΝΔ όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η απόφαση της υπουργού Παιδείας να συμμορφωθεί με την υπ’ αριθ. 28/2019 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους απολυτήριους τίτλους σπουδών είναι θετική. Αυτό ακριβώς είχαμε παροτρύνει την κυρία υπουργό να κάνει αμέσως μόλις εκδόθηκε η απόφαση της Αρχής. Δυστυχώς, για την κυβέρνηση και για το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος, η θεσμοθέτηση ενός αυτονόητου δημοκρατικού δικαιώματος γίνεται με καθυστέρηση πολλών ετών, ως συμμόρφωση στην απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής και όχι ως πρωτοβουλία και επιλογή της Πολιτείας.»

Ενάντια στην Ακροδεξιά

Ο πρώην υπουργός Παιδείας εξαπολύει επίσης επίθεση ενάντια στην Ακροδεξιά. «Οι αντιδράσεις από ακροδεξιούς παράγοντες και ΜΜΕ εναντίον της απόφασης της υπουργού Παιδείας δεν μας προκαλούν έκπληξη. Προέρχονται από τους ίδιους σκοταδιστικούς, παρεκκλησιαστικούς και εθνικιστικούς κύκλους, με τους οποίους είχε συμπαραταχθεί η ΝΔ και η ίδια η κυρία Κεραμέως σε ποικίλα μέτωπα αναχρονισμού, από τις ταυτότητες παλαιότερα, μέχρι τη μάχη εναντίον μου για τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών, την αντίδραση κατά της εφαρμοζόμενης και τιμώμενης σήμερα «προδοτικής» συμφωνίας των Πρεσπών και τη λυσσώδη εναντίωση σε κάθε βήμα χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας», λέει ο κ. Φίλης. Και προσθέτει: «Το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά η κυρία Κεραμέως, μπορούν να υπολογίζουν στη συμπαράστασή μας απέναντι στις επιθέσεις που ήδη δέχονται από τους σκοταδιστικούς κύκλους, στο βαθμό που επιμείνουν στη θέση τους. Αντίθετα, αν υποχωρήσουν ή προσπαθήσουν να τους εξευμενίσουν σε άλλους τομείς ( μάθημα Ιστορίας, «ιεροδιδάσκαλοι στα σχολεία», εκκλησιαστική περιουσία κλπ), όπως, δυστυχώς, έχει διαφανεί μέχρι σήμερα, θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντι.»

Ο ομφάλιος λώρος

Στην κατακλείδα της δήλωσης του ο κ. Φίλης επαναφέρει το αίτημα του διαζυγίου Εκκλησίας-Παιδείας: «Ο αγώνας για να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει, με τρόπο προνομιακό και αναχρονιστικό την εκκλησία με την εκπαίδευση συνεχίζεται και κάθε μικρή και μεγάλη νίκη προς αυτή την κατεύθυνση έχει τη σημασία της.»

Είναι σαφές ότι ο κ. Φίλης δεν θα κάνει πίσω στην κόντρα του με την Εκκλησία, αφού θεωρεί τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας«αξιακό ζήτημα για την Αριστερά και τους προοδευτικούς πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ