ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία της Έλενας Κουντουρά για τον καρκίνο του μαστού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ομιλία της Έλενας Κουντουρά για τον καρκίνο του  μαστού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ευρωβουλευτής της GUE/NGL Έλενα Κουντουρά παρουσίασε τις προτεραιότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που επιβάλλεται να μπει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα τη μάχη κατά του καρκίνου.

Ο καρκίνος του μαστού, έχει την υψηλότερη θνησιμότητα στις γυναίκες από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και μόνο το 2018 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 522.000 νέα κρούσματα και 138.000 θάνατοι. Εάν όμως διαγνωστεί έγκαιρα, είναι 100% ιάσιμος, τόνισε η κα Κουντουρά.

«Για αυτό, πιέζουμε ώστε να μπει στην κορυφή της ατζέντας υγείας όλων των Κρατών Μελών, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών και των δράσεων για την πρόληψη και την ενημέρωση, με εκστρατείες ευαισθητοποίησης και με προγράμματα εκπαίδευσης. Και να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς έχουν καθολική πρόσβαση σε όλα τα πρωτόκολλα θεραπείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και τα κοινωνικά ταμπού, ώστε « η ενημέρωση και ο προληπτικός έλεγχος να γίνει υπόθεση όλων των γυναικών».

Επίσης η κα Κουντουρά χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της προτεινόμενης Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ από την Κύπρο, κας Στέλλας Κυριακίδου για τη δημιουργία της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ