ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα Παναγιωτόπουλου: Μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος σε όποιον μας επιτεθεί

Αυστηρό μήνυμα Παναγιωτόπουλου: Μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος σε όποιον μας επιτεθεί
ΙΝΤΙΜΕ/POOL

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως κύριος στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

«Δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβολή εναντίον κυριαρχικών μας συμφερόντων γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όποιο όφελος σκοπεύει να προσπορίσει», είπε για να συμπληρώσει πως αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. «Ισχυρή αποτρεπτική ισχύς και εμπέδωση ασφαλείας στη χώρα και τους πολίτες. Υπάρχει ετοιμότητα και αξιόμαχο στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και έκανε γνωστό πως θα συναντηθεί μαζί του, στο πλαίσιο συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελείς και σε πλαίσια εφικτά. Παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν. Προχθές είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούν μαζί μας για να βρούμε λύσεις. Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, αλλά έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε. Και η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μέσω της αποτρεπτικής παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να μιλάμε, είναι σημαντικό τα κανάλια επικοινωνίας να μείνουν ανοικτά ακόμα και σε περιόδους έντασης. Και συμφωνήσαμε ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά να μιλήσουμε από κοντά στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο τέλος Οκτωβρίου».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε για την αναβάθμιση των F16 και των Mirage, καθώς και την αγορά γαλλικών φρεγατών.

Σε ό,τι αφορά στα F16 είπε ότι αναβαθμίζονται σε κατηγορία viper και πρόσθεσε πως αυτό το πρόγραμμα θα έχει θετικό αντίκτυπο καθώς θα υλοποιηθεί μέσα από την ΕΑΒ, γεγονός που θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει κι άλλες τέτοιες δουλειές στο μέλλον. «Για να γίνει αυτό επεξεργαζόμαστε το πακέτο off set – αντισταθμιστικά - που αφορά υποπρογράμματα που έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ», ανέφερε.

Για τα Mirage αναφέρθηκε σε συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρείες, σημειώνοντας πως τα προβλήματα μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης, ώστε να υποστηριχθούν τα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ για τις φρεγάτες είπε πως έχει διατυπωθεί αίτημα απόκτησης που θα έχει το πλεονέκτημα άμυνας περιοχής με σύστημα ευρύτατης αντιαεροπορικής κάλυψης. Όπως είπε, η γαλλική πλευρά έχει ανταποκριθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ