ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Η ΝΔ τελειώνει τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κουτσούμπας: Η ΝΔ τελειώνει τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Με ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα έκλεισε απόψε το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μίλησε μπροστά σε χιλιάδες μέλη και φίλους του κόμματος, νεολαίους στην πλειονότητά τους. Η αποψινή συγκέντρωση ίσως ήταν η μεγαλύτερη σε φεστιβάλ της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο κ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, διατηρώντας ταυτόχρονα πολύ υψηλούς τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, είπε: «Δύο μήνες μετά τις εκλογές και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η ΝΔ μπήκε με φορά, σποφασισμένη να τελειώνει με τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ. Απόδειξη πως το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, συνεχίζει να γεμίζει, να φορτώνει νέα βάρη στο λαό γιατί αυτό απαιτούν τα «ιερά κέρδη» των μεγαλοεπιχειρηματιών, η ένταση της εκμετάλλευσης, το άνοιγμα των νέων πεδίων για «επενδύσεις»

Προσέθεσε δε ότι: Από το λεγόμενο “επιτελικό κράτος”, ένα κράτος δηλαδή στην υπηρεσία της εκμεταλλευτικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέχρι το νέο αναπτυξιακό νόμο που καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, δίνει ένα ακόμα χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, και χαρίζει νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, η ΝΔ παραδίδει μαθήματα ταξικής πολιτικής. Τα νέα σχέδια καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος που επεξεργάζεται, με τις εξαγγελίες για ωμή παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στα σωματεία ομολογούν ότι η εχθρική για το λαό πολιτική πάει χέρι χέρι με την καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία, για να επικρατεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης.

Ο Κουτσούμπας ανέφερε επίσης ότι: «Η ΝΔ είναι ένα κόμμα γέννημα - θρέμμα του κεφαλαίου, αυτό που λέμε ένα κλασικό αστικό κόμμα. Κι αν σήμερα μπορεί με τόση ευκολία να προβάλλει αυτό το πιο αυταρχικό, αντιδραστικό τύπο διακυβέρνησης, μπορεί να το κάνει γιατί έχει προηγηθεί η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια η ΝΔ περπατάει πάνω στα κόκκινα χαλιά που της έχει στρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όχι στη συμμαχία με ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο γραμματέας του ΚΚΕ επανέλαβε την πάγια αντίθεση του κόμματος τους στη συμμαχία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. «Τι λένε με ένα στόμα, μια φωνή στο λαό: Πως αν η Ελλάδα είναι το «καλό παιδί των ιμπεριαλιστών», αν κάνει συμμαχίες με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, αν γεμίζει τη χώρα με βάσεις, αν δαπανά 4 δις για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, αν παραδώσει τον ορυκτό πλούτο σε μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς τότε ο λαός της θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια, θα έχει την προστασία και τις πλάτες των ισχυρών συμμάχων», επισήμανε.

Υπογράμμισε δε ότι: «Αυτό που λένε δεν είναι μόνο ανιστόρητο, είναι και πολύ επικίνδυνο. Και είναι επικίνδυνο, γιατί εφησυχάζει το λαό σε μια περίοδο που όχι μόνο οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, μαζί και η τουρκική προκλητικότητα με τα γνωστά σχέδια της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αλλά και διεξάγεται ένα ολόκληρο παζάρι, η κατάληξη του οποίου μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες».

Κάλεσμα σε αγώνας

Ο Δήμητρης Κουτσούμπας κάλεσε τα μέλη του ΚΚΕ να οργανώσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία: «Οι κομμουνιστές με υψηλό αίσθημα ευθύνης, βγαίνουν μπροστά στη διεκδίκηση, στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές τους. Αυτή είναι η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, μια αντιπολίτευση που κρίνεται καθημερινά, αλλάζει συσχετισμούς σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του».

Προσέθεσε ότι: «Βαδίζοντας αυτό το δρόμο διεκδικούμε να αυξηθούν οι μισθοί, να επανέλθουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να αυξηθούν οι συντάξεις, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μπει φρένο στο νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Να ανακουφιστούν εδώ και τώρα οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από την φοροληστεία».

Καμία συμμετοχή σε κυβερνήσεις

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας απέρριψε κατηγορηματικά τη συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβερνητικά σχήματα: «Στην Ελλάδα, έχουμε αρνητική πείρα από την ολιγόχρονη συμμετοχή του Κόμματός μας σε διάφορες αστικές κυβερνήσεις, και το 1944 και το 1989. Η πείρα στην καπιταλιστική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική έχει δείξει ότι όταν ένα Κομμουνιστικό Κόμμα αποφασίζει να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση διαχείρισης στο όνομα μιας μεταβατικής επιλογής, έχει ήδη δέσει τα χέρια του, ακόμα και όταν δε δεσμεύεται με επίσημη συμφωνία ή έχει διακηρύξει τη διατήρηση της αυτοτέλειάς του.»

Για το ΚΚΕ, «μια πραγματική μεταβολή στον συσχετισμό μεταξύ των δύο αντίπαλων τάξεων δεν μπορεί παρά να εκδηλωθεί με μαζική συσπείρωση με το κόμμα της εργατικής τάξης, σε σύγκρουση και εμφανή αποδυνάμωση, αδυναμία λειτουργίας των αστικών μηχανισμών, των αστικών θεσμών και των κυβερνήσεών τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ