ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καρφιά» Ζερεφού σε ΣΥΡΙΖΑ: Ακραίος ο καιρός στο Μάτι, αλλά ατυχής η αντιμετώπιση

«Καρφιά» Ζερεφού σε ΣΥΡΙΖΑ: Ακραίος ο καιρός στο Μάτι, αλλά ατυχής η αντιμετώπιση
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, έκρουσε ο Επίτιμος Καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ζερεφός, ρίχνοντας παράλληλα καρφιά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Ήταν ακραίος ο καιρός στο Μάτι, αλλά ατυχής και η αντιμετώπιση του θέματος», ανέφερε ο κ. Ζερεφός μετά την κριτική του Μάριου Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ) στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σημείωσε μάλιστα, πως αυτό ήταν κάτι που είχε πει και στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την κλιματική αλλαγή, ο γνωστός ερευνητής και φυσικός υπογράμμισε πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, το κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής θα είναι 700 δις ευρώ συσσωρευτικά στο τέλος του αιώνα.

«Δηλαδή έχουμε 350 δις χρέος προσθέτουμε κι αυτό και το τριπλασιάζουμε, άρα κάτι πρέπει να κάνουμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ζερεφός ανέφερε μάλιστα ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα υποστεί ο αγροτικός τομέας, καθώς όπως είπε, «από τα 700 δις ευρώ η μεγαλύτερη ζημιά θα πάει στον αγροτικό τομέα. Ο τουρισμός θα πληγεί, αλλά όχι τόσο πολύ γιατί συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες, μετακινούνται οι εποχές υπέρ της χώρας μας σημαντικότατα, το δε Αιγαίο απέναντι σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς υπερτερεί. Η Ελλάδα θα είναι Ιδανικός τουριστικός προορισμός μέχρι το 2050».

Αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα, επεσήμανε πως ενώ στο παρελθόν είχαμε έναν καύσωνα κάθε 30 χρόνια, την τελευταία 30ετία έχουμε έναν μεγάλο καύσωνα χρόνο παρά χρόνο, ενώ αν δεν ληφθούν μέτρα η προοπτική είναι να έχουμε έναν κάθε χρόνο. «Η φύση δεν χαμογελάει, αλλά εκδικείται», είπε ο κ. Ζερεφός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ