ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έτοιμο για εκλογές στις αρχές του 2020

Ο Τσίπρας θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έτοιμο για εκλογές στις αρχές του 2020
Andrea Bonetti

Μετά την Κεντρική Επιτροπή και το Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ,προχωράνε με εντατικό ρυθμό οι προετοιμασίες για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρείται αυξημένη ευφορία για δύο λόγους:

Πρώτον, τα «μαχαίρια μπήκαν στα θηκάρια» στην Κεντρική Επιτροπή. Η διακήρυξη που βγήκε, ικανοποίησε όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα οι χαμηλοί τόνοι στη συζήτηση έδειξαν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των τάσεων δεν θα ξεπεράσει τα όρια –τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση των ηγεσιών τους…

Δεύτερον, το Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται από τον κομματικό μηχανισμό πετυχημένο. Ο Αλέξης Χαρίτσης στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel έκανε λόγο για ένα «πολύ πετυχημένο τριήμερο, με πρωτοφανή και απρόσμενη συμμετοχή του κόσμου και μάλιστα από νέους ανθρώπους που προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η πορεία προς το συνέδριο

Μέσα στην εβδομάδας αναμένεται να στελεχωθεί η επιτροπή ανασυγκρότησης, η οργανωτική επιτροπή και η επιτροπή προγράμματος που θα συντονίσουν την καμπάνια για την εγγραφή των νέων μελών και την πορεία προς του συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Παρά το ότι τα εκλεγμένα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή) η επιτροπή ανασυγκρότησης θα αποτελέσει το πρώτο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στη σύνθεσή της ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει σημαντικές θέσεις στους πασοκογενείς και λοιπούς κεντροαριστερούς.

Οι προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει σαφείς από το ποιοι απαρτίζουν τον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου ο οποίος λειτουργεί ως άτυπο διευθυντήριο του κόμματος. Πέρα από τον κ. Τσίπρα, στον πρωινό καφέ συμμετέχουν οι Πάνος Σκουρλέτης, Αλέξης Χαρίτσης Μιχάλης Καλογήρου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Μπίστης και ενίοτε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Οι πιο προσεκτικοί έχουν παρατηρήσει την απουσία του Νίκου Βούτση τον οποίο ορισμένοι στον ΣΥΡΖΑ θεωρούν θεματοφύλακα της παράδοσης της ανανεωτικής Αριστεράς.

Το χρονοδιάγραμμα

Παρά το ότι η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση έχει καθαρό διάδρομο τετραετίας, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τρέξουν γρήγορα η προετοιμασία του συνεδρίου και η καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι:

  1. Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ της διεύρυνσης. Ήδη από τις 7 Ιουλίου έχουν εγγραφεί 5.000 νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδιαφέρον, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είναι μεγάλο.
  2. Δεν θα είναι ωφέλιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να κρατήσει για μεγάλο διάστημα η προσυνεδριακή διαδικασία που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται μια ορισμένη εσωστρέφεια.
  3. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει εκλογικό αιφνιδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή είτε την προεδρική εκλογή στις αρχές του 2020 είτε, αργότερα, πιθανές αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της πορείας προς το συνέδριο αναπόφευκτα θα περιορίσουν την κριτική αποτίμησης της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτίμηση την οποία θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης.

Η εκλογή προέδρου

Πάντως το ζήτημα της εκλογής του προέδρου από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία παραμένει ανοιχτό και μπορεί να τεθεί στο συνέδριο. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Χαρίτσης σε σχετική ερώτηση στο Kontra Channel. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι: «Το ζητούμενο είναι όλα τα μέλη να έχουν ενεργή συμμετοχή. Τα άλλα θέματα μπορούμε να τα δούμε και στο Συνέδριο, που είναι καταστατικό. Σημασία έχει οι άνθρωποι που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας να έχουν φωνή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ιδιοκτησία κανενός.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ