ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταβός: «Φρένο» στις... καθυστερήσεις ζήτησε ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους

Νταβός: «Φρένο» στις... καθυστερήσεις ζήτησε ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους
ΑΠΕ-ΜΠΕ / JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω διαφωνιών ανάμεσα στους θεσμούς και οι οποίες έχουν συνέπειες και στην πρόοδο της αξιολόγησης, ανησυχούν την κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έθιξε σε όλες τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο του συνεδρίου του Νταβός. Όμως και κατά την συμμετοχή του στο πάνελ που συζήτησε για το «μέλλον της Ευρώπης», ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως η διάσταση απόψεων που διατηρείται μεταξύ των θεσμών, δεν θα οδηγήσει σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Το ζήτημα των καθυστερήσεων που τραβάει πίσω όλο το πρόγραμμα το έβαλε και στην ατζέντα της συζήτησης που είχε με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και επεσήμανε ότι οι καθυστερήσεις, ιδίως όταν κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες- δηλαδή το ΔΝΤ- δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος και ρίχνουν πίσω τα χρονοδιαγράμματα.

Η κυρία Λαγκάρντ συμφώνησε ότι ο στόχος είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά απέφυγε να μπει στην ουσία που αφορά την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από την Λαγκάρντ να σταματήσουν οι διαρροές από το ΔΝΤ σε σχέση με την πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και γενικότερα για ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου.

Η ίδια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έδειξε να συμμερίζεται το περιεχόμενο των διαρροών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και άφησε να εννοηθεί ότι δεν εκφράζουν τουλάχιστον την ηγεσία του Ταμείου.

Το θέμα των διαφωνιών που έχουν μεταξύ τους οι θεσμοί συζητήθηκε και στο ραντεβού με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού. Το μήνυμα του αμερικανού αξιωματούχου ήταν πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με το ΔΝΤ, ωστόσο ανέφερε ότι στηρίζει τις προσπάθειες για έναρξη της συζήτησης γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το Μαξίμου δείχνει πως έχει αποδεχτεί πως θα πρέπει να συνεχίσει με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε την δημόσια διαφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με την συμμετοχή του Ταμείου.

Άποψη του πρωθυπουργού και την είπε και δημοσίως είναι ότι πρέπει η Ευρώπη να επιλύει μόνη της τα προβλήματα, ενώ ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι η απόφαση για απόβαση του ΔΝΤ δεν ήταν δική του αλλά της καγκελαρίου Μέρκελ επειδή ουσιαστικά η Ευρώπη δεν μπορούσε να επιβάλει αυστηρές πολιτικές λιτότητας.

Πάντως, όταν οι δύο τους τα είπαν για περίπου δύο λεπτά μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν συμφώνησαν πως ελληνική και γερμανική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για το οικονομικό πρόγραμμα αλλά και το προσφυγικό.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο για επαφές με την γερμανική πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ