ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση Τσίπρα προς την Ε.Ε. για εκκίνηση συνομιλιών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας

Έκκληση Τσίπρα προς την Ε.Ε. για εκκίνηση συνομιλιών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Έκκληση για θετική απόφαση όσον αφορά την εκκίνηση της διαδικασίας επίσημων συνομιλιών για την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τους κίνδυνους που θα είχε, τόσο για τη γειτονική χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή, μια ακόμη καθυστέρηση.

«Θα είναι μια απόφαση που θα αναδείξει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι εξίσου θαρραλέα όσο αυτή η νέα, δυναμική βαλκανική χώρα που της χτυπάει την πόρτα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η επιλογή αφορά το αν θα προσδεθεί σταθερά η Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αν θα διακινδυνεύσουμε πυροδότηση μιας νέας κρίσης, δίνοντας το μήνυμα ότι οι επίπονες μεταρρυθμίσεις δεν επιβραβεύονται».

Ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει ήδη αναβάλει τη σχετική απόφαση μία φορά και τονίζει ότι θα είναι κρίσιμη «όχι μόνο για τη χώρα και την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, την αξιοπιστία της και όσα αυτή αντιπροσωπεύει».

«Η ΕΕ έχει μια ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι μια αξιόπιστη δύναμη διασφάλισης της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης. Μία απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα αποτελούσε μια ισχυρή απάντηση στις δυνάμεις που στόχο έχουν να βυθίσουν την Ευρώπη -και τα Βαλκάνια- πίσω στον εθνικισμό, τις μονομερείς ενέργειες και τον κατακερματισμό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τονίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ξεκλείδωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ανέδειξε τη σημασία του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές του. Και προσθέτει:

«Η Ελλάδα έχει πλέον καταφέρει να εξέλθει από την οικονομική κρίση εδραιώνοντας τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια περιοχή γεμάτη εντάσεις. Η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για θέματα μειονοτήτων, έχει συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή σταθερότητα και έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, τη Δημόσια Διοίκηση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως καταγράφεται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019».

«Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή, μια θετική απόφαση από την ΕΕ θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης, των Βαλκανίων, και όχι μόνο, ότι η υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, η απόρριψη του εθνικισμού και η επίτευξη συμβιβασμών για την επίλυση διαφορών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, αξίζουν το κόστος».

«Η εποχή στην ευρωπαϊκή ιστορία που τα Βαλκάνια αποτελούσαν καταλύτη διχασμού και πολέμου έχει τελειώσει. Είναι καιρός η περιοχή μας να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη. Μπορεί να γίνει σύμβολο του ευρωπαϊκού οράματος και της δύναμης που το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ