ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «άγνωστη» συνομιλία Μητσοτάκη – Γεννηματά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η «άγνωστη» συνομιλία Μητσοτάκη – Γεννηματά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Μια άγνωστη που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μπορεί να κρύβει το «κλειδί» της μείζονος πολιτικής πράξης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία.

Οι απόλυτοι γνώστες των κρυφών διαλόγων που κυριάρχησαν στη συνομιλία δεν είναι παρά ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός και η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, που σε ανύποπτο χρόνο θέλησαν επί της ουσίας να βολιδοσκοπήσουν ο ένας τις προθέσεις του άλλου. Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε διάθεση για παζάρια και δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες στους έμπιστους των επιτελείων τους είτε τον χρόνο, είτε τον τόπο της συνομιλίας.

Τι ζητά η Χαριλάου Τρικούπη

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η Φώφη Γεννηματά επέμεινε τότε και θα επιμείνει εν συνεχεία στην πρόταση να διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας μια προσωπικότητα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ρόλο «εμβρυουλκού» μιας εξέλιξης που «ταυτίζεται» με την πρόταση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ θα παίξει αναμφίβολα η ενδεχόμενη επικράτηση της «λογικής» ότι μια συντηρητική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας μπορεί να εξασφαλίσει συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης για τα μείζονα εθνικά και πολιτικά ζητήματα, εφόσον στηρίξει εμπράκτως μια επιλογή που να ενώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, μια επιλογή που να συγκεντρώνει ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή πολύ περισσότερες από 151 ψήφους στη Βουλή.

Η Χαριλάου Τρικούπη αποσυνδέει πλήρως τη θέση για συναινετική προεδρική εκλογή από τη στάση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η κίνησή της να αναφερθεί δημόσια στη συζήτηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα σφραγίσει στις αρχές του 2020 την προεδρική εκλογή.

Το μήνυμα της Φώφης

«Έχω κουβεντιάσει το θέμα, απάντηση δεν έχω πάρει» είπε με σκωπτικό ύφος η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά απάντησε σαν να ήθελε να διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι η πρόταση έγινε, παραμένει στο τραπέζι και είναι η δική του σειρά να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει.

«Θέλουμε συνεννόηση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί. Δημόσια μάλιστα έχουμε πει ότι πρέπει ο ΠτΔ να προέρχεται από την προοδευτική δημοκρατική παράταξη» τόνισε ορθά-κοφτά η κυρία Γεννηματά και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε το... δίλημμα του Μεγάρου Μαξίμου: «Αν θέλεις να πετύχεις συνεννόηση όταν έχεις κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την άλλη πλευρά. Δεν έχει δεσμευτεί και δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα ο κ. Μητσοτάκης».

Πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δεσμευτεί και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά την άγνωστη συνομιλία τους επιφυλάχθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του στο κατάλληλο για εκείνον timing. Έμπειρο πολιτικό στέλεχος από την Κεντροαριστερά αντιλαμβάνεται ότι ούτε η «λογική» που θα ακολουθήσει, ούτε η επιλογή του προσώπου είναι μια εύκολη υπόθεση για τον πρωθυπουργό. Εάν αποφασίσει να συμπλεύσει με το ΚΙΝΑΛ, αποκλείει την επανεκλογή Παυλόπουλου και δοκιμάζει τις «γαλάζιες ισορροπίες» – δοκιμάζει βέβαια και τις διαφορετικές απόψεις στο αντίπαλο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει ήδη δεσμευτεί διά του Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Φώφη Γεννηματά από τη δική της πλευρά γνωρίζει ότι με σωστούς χειρισμούς η υποστήριξη της πρότασής της θα ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο που διεκδικεί για το ΚΙΝΑΛ στη μετεκλογική περίοδο. Το ερώτημα που ακούγεται όλο και πιο έντονα στο ΚΙΝΑΛ είναι αν στην πρότασή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη -και με τελικό αποδέκτη και τον Αλέξη Τσίπρα- συμπεριλαμβάνεται και η εισήγηση για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση του ανώτατου άρχοντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φήμες διευρύνονται και αποκαλύπτουν ταυτόχρονα ότι η Φώφη Γεννηματά δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει ανακοινώνοντας δημόσια την ταυτότητα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για τον Προκόπη Παυλόπουλο, το ΚΙΝΑΛ, μαζί με το Ποτάμι, είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου. Από τότε μέχρι σήμερα μπαίνουν πολλά πρόσωπα στο κάδρο των διαδοχικών σεναρίων και δη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ καλοβλέπουν, για παράδειγμα, την αξιοποίηση κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει, π.χ., ταχθεί υπέρ της εκλογής του Ευ. Βενιζέλου, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ανάμεσα στις γυναίκες που πληρούν τα κριτήρια για τους ανθρώπους της εκσυγχρονιστικής μεταρρυθμιστικής πλευράς.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν καλή εικόνα για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διερευνούν το φόντο με τη δεξαμενή υποψηφίων από τον χώρο του Κέντρου, υπογραμμίζουν την πιθανότητα να «επικρατήσει» σύντομα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η δημόσια συζήτηση για ένα πρόσωπο από τον πανεπιστημιακό χώρο ή ο επικεφαλής ενός δημοφιλούς Ιδρύματος/Ινστιτούτου με διεθνές κύρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ